Česká golfová federace

Aktuality

Manažerem STK bude od 1. března Jan Šonka

Manažerem STK bude od 1. března Jan Šonka

Petr Halaburda, Pátek 4. ledna 2019

Prvním březnovým dnem nastoupí do nově zřízené funkce manažera STK ČGF Jan Šonka. Muž, kterého dosud golfová veřejnost znala jako rozhodčího národních soutěží amatérů i profesionálů, činovníka v Hostivaři a v posledních letech také coby šéfa komise mládeže regionu Západ B a ředitele NGTM.

Nově zřízenou pozici začala hledat Česká golfová federace v druhé polovině loňského roku. Volba nakonec padla na šestadvacetiletého Jana Šonku, který v řadě funkcí působí uvnitř českého golfu již řadu let a má řadu zkušeností s pořádáním a vedením turnajů. Ostatně právě organizace turnajové sezóny, příprava kalendářů, správa vedení soutěží, nominace ředitelů i rozhodčích, příslušná logistika, vedení související administrace a mnoho dalších úkolů bude mít právě nový manažer STK ve své působnosti.

„S Honzou úzce spolupracujeme už dlouho a víme co od sebe očekávat. Ví to i sportovní ředitel Luboš Klikar, který bude jeho přímým nadřízeným. Osobně mám z tohoto kroku velkou radost a těším se, že bude agenda tuzemského golfu pod jedním vedením. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že je nyní aparát ČGF kompletně profesionalizován,“ uvedl ke jmenování generální sekretář Aleš Libecajt, který je současně předsedou STK a se Šonkou bude velmi úzce spolupracovat.

Jan Šonka postřehl golf poprvé v dětském věku v jihočeské Bechyni, od roku 2004 začal hrát v Hostivaři, kde začal jako brigádník, později cvičitel dětských kurzů a maršál. Dodnes je jedním z těch, kteří pomáhají se školením maršálů. V Hostivaři se stal předsedou STK, v posledních pěti letech strávil jako rozhodčí na českých hřištích přes 500 dnů.

„Aktivním rozhodčím jsem od roku 2011. Bylo nutné upozadit vlastní hru, ale nevadí mi to. Rád si zajdu zahrát mimo turnaj, nemám potřebu se nutné hnát za soutěžními výsledky. Nikde jinde než na golfu nedokážu tak vypnout a tak relaxovat,“ svěřil se Šonka, který to dotáhl k HCP 13,4. V posledních letech působil jako rozhodčí pro českou PGA, je rozhodčím na Casa Sereně a letos začne pátou sezónu jako turnajový ředitel Národní Golfové Tour Mládeže.

Nový manažer STK studoval odborné poradenství a poté andragogiku, je lektorem první pomoci, byl technickým režisérem divadelních představení, sedm sezón působil v oblasti gastronomie v Krkonoších, spolupořádá dětské tábory.

Jak vidí nastupující českou golfovou generaci? „Mládeži často chybí pokora. Soutěživost a pracovitost našich mladých talentů je však obrovská,“ říká muž, který sám bude píli ve své nové životní profesi rovněž potřebovat. „Práce manažera představuje poměrně velký balík práce, který byl dříve rozdělen mezi další funkcionáře. Mám ale rád nové výzvy,“ dodal Jan Šonka.

Datum: Pátek 4. ledna 2019
Všechny články autora

Související články

Kurzy pro rozhodčí golfu v roce 2024
Kurzy pro rozhodčí golfu v roce 2024

14.01.2024 | Termíny tradičních kurzů rozhodčích pro předsezónní období byly publikovány. Kurzy jsou určeny jak pro stávající rozhodčí, zejména ty, kteří si v loňském roce ještě neobnovili licenci pod novou edicí pravidel, tak i pro nové zájemce. Více informací naleznete v odkazu.

Michael Jon získal nejvyšší kvalifikaci rozhodčího ...
Michael Jon získal nejvyšší kvalifikaci rozhodčího ...

27.05.2023 | Skupina rozhodčích a turnajových ředitelů LET, včetně Michaela Jona získala novou kvalifikaci The R&A, tzv. Level 4 – Advanced Referee. Jon se tak zařadil po bok svých kolegů z DP World Tour a LET a nyní patří mezi dvacítku golfových rozhodčí na světě s nejvyšší dosažitelnou kvalifikací.

Celorepublikové jednání STK se uskutečnilo online
Celorepublikové jednání STK se uskutečnilo online

05.03.2022 | Podobu sezóny schválila celorepubliková schůze regionálních delegátů STK, která jednala v pátek prostřednictvím videokonference. V rámci Oficiálního kalendáře ČGF se uskuteční 56 turnajů, nejvýraznější novinkou je přeměna amatérské série CGAT na otevřenou COGT s profesionály a profesionálkami.

Kurz golfových maršálů
Kurz golfových maršálů

24.02.2022 | Již potřinácté se uskuteční kurz určený pro golfové maršály, který pořádá Česká asociace golfových maršálů ve dnech 6. až 7. dubna 2022 v Panorama Golf Resortu.

Kurzy rozhodčích v roce 2022
Kurzy rozhodčích v roce 2022

29.01.2022 | Po překonání aktuální covidové vlny bude (doufáme) v letošním roce možné v předsezónním období uspořádat kurzy rozhodčích v tradiční víkendové podobě.

Kurz maršálů golfových resortů v dubnu potřinácté
Kurz maršálů golfových resortů v dubnu potřinácté

14.01.2021 | Již potřinácté se uskuteční kurz určený pro golfové maršály, který pořádá Česká asociace golfových maršálů ve dnech 7. až 8. dubna v Panorama Golf Resortu.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Turnajová sezóna ČGF začala seminářem v Hostivaři
Turnajová sezóna ČGF začala seminářem v Hostivaři

11.06.2020 | S téměř tříměsíčním zpožděním kvůli onemocnění COVID-19 se ve středu 10. června v Hostivaři sešli ředitelé a hlavní rozhodčí turnajů a soutěží ČGF, aby si takzvaně „sladili noty“ před zahájením letošní zkrácené sezóny.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde