Česká golfová federace

Aktuality

Statistiky ČGF za rok 2018: Český golf znovu omládl, počet hráčů stagnuje

Statistiky ČGF za rok 2018: Český golf znovu omládl, počet hráčů stagnuje

redakce, Pátek 21. prosince 2018

Souhrnné statistiky České golfové federace za rok 2018 vesměs kopírují dvanáct měsíců staré údaje: Počet registrovaných hráčů se sice mírně snížil, ale potěšitelné je, že stejně jako před rokem přibylo mladých golfistů v kategoriích do 18 i 21 let.

Každým rokem ČGF zveřejňuje podrobné statistiky, v kterých srovnává počty své členské základny ať už z pohledu registrovaných hráčů, tak i počtu znormovaných hřišť a klubů. V meziročním srovnáním nedošlo k dramatickým změnám.

Celkový počet golfistů sice v letošním roce lehce klesl, ale daleko důležitější je skutečnost, že český golf mládne. Přibylo okolo tisíce dětí a mládeže a v porovnání s ostatními sporty jsme jedni z nejsilnějších z hlediska mládežnické základny. Již se začíná potvrzovat reálnými výsledky správnost cesty prostřednictvím projektu Se školou na golf, která přivádí každoročně nové zájemce a hlavně slibuje rozšíření základny, která má vyprodukovat špičkové hráče, ale stejně tak i rekreační golfisty. Mimo jiné se také ukazuje, že pomalu padá klišé, že golf je nedostupný a elitářský. Těším se na další roky a práci s novými golfisty,“ okomentoval statistické údaje prezident ČGF Zdeněk Kodejš.

Počty registrovaných hráčů
Statistiky zahrnují pouze registrované hráče, přičemž na řadě českých hřišť golfisté využívají možnost hrát i bez federačního členství, což je ostatně trend, který vyplývá i ze statistik ve vyspělých golfových zemích.

Potvrdil se trend, že počet registrovaných hráčů sice mírně klesá, ale naopak znovu vzrostl počet mladých golfistů. Absolutní počet hráčů je aktuálně 53.252 (-460), což je méně než jedno procento (0,86 %). Mladých hráčů do 21 let je aktuálně 6595, což je 12,38% z celkového počtu. Ze všech sledovaných kategorií nejvíce přibylo golfistů v nejmladší kategorii do 18 let (+1%).

Zatímco platforma Bav se golfem se obrací převážně na dospělé potenciální golfisty prostřednictvím klubů a hřišť, federační projekt Se školou na golf je zaměřen na děti. V uplynulém roce akce pořádané ČGF oslovily skoro 14.000 dětí. Tyto děti dostaly příležitost vyzkoušet si golfový odpal, či zaputtovat míček do jamky. Mezi dětmi je zájem o golf, bude však chvíli trvat, než se děti na hřištích objeví.

Počty hřišť, klubů a turnajů
V České republice je aktuálně 107 znormovaných hřišť (+1 proti 2017), z toho jsou v tuzemsku dva resorty s 36 jamkami, čtyři areály s 27 jamkami, 45 osmnáctek a 56 devítijamkových hřišť.

Česká golfová federace nyní sdružuje 184klubů (-2), vzrostl však počet Tréninkových center mládež na 28(+2).

Mírně klesal počet oficiálních turnajů – zatímco v roce 2017 se odehrálo 6216 turnajů, v končícím kalendářním roce 6081 (-135).

Kompletní statistiky 2018

Autor: redakce 
Datum: Pátek 21. prosince 2018
Všechny články autora

Související články

Zažijte golf během letního Olympijského festivalu ...
Zažijte golf během letního Olympijského festivalu ...

27.03.2024 | Česká republika zažije v letošním olympijském roce největší veřejnou oslavu sportu během Olympijského festivalu (OF) 26.7.-11.8.2024 exkluzivně u jezera Most v Ústeckém kraji. Mezi desítkami sportů bude opět nepřehlédnutelný i golf, 4. nejatraktivnější sport posledního OF v Praze a Brně v r.

Červen láká všechny ženy na golf
Červen láká všechny ženy na golf

12.06.2023 | Červen je tradičně na českých hřištích věnován ženám. Na mnoha hřištích se již v úterý 6. června sešly jak hráčky, které golf už hrají, tak nováčci, kteří si ke golfu teprve hledají cestu. Sportovně nadšené diváky zve do Berouna turnaj Tipsport Czech Ladies Open, nebo také série LETAS do Kácova.

Vstup pouze ženám, Czech Ladies Golf Association ...
Vstup pouze ženám, Czech Ladies Golf Association ...

06.04.2023 | Vzájemná setkávání, podpora, respekt a motivace. O tyto cíle usiluje spolek Czech Ladies Golf Association. Projekt je určený výhradně ženám, kterým přináší smysluplné propojení s dalšími hráčkami, pro něž se stal golf životním stylem.

Platforma Bav se golfem je připravena na novou ...
Platforma Bav se golfem je připravena na novou ...

02.04.2023 | V roce 2018 Česká golfová federace spustila platformu Bav se golfem s cílem vytvořit pro nové, začínající hráče rozcestník, který zájemce o golf navede na hřiště v jeho okolí. V minulém roce portál navštívilo přes 85.000 uživatelů. V ČR přibylo 3.833 nových hráčů, členská základna se opět rozrostla.

Rekord Golf Circusu překazila bouřka
Rekord Golf Circusu překazila bouřka

28.06.2022 | Další z rekordních golfových pokusů herců Pavla Nečase a Davida Suchařípy poprvé nevyšel. ...

Mezinárodní Den žen na golfu již 7. června
Mezinárodní Den žen na golfu již 7. června

19.05.2022 | První červnové úterý patří na celém světě ženám. Celosvětová akce Women’s Golf Day, kterou charakterizuje červená barva, do níž se již tradičně oblékají její účastnice, se letos uskuteční 7. června na více než 900 místech v sedmi desítkách zemí světa.

Návody pro začátečníky v médiích
Návody pro začátečníky v médiích

02.05.2022 | Mediální aktivity České golfové federace zaměřené na nábor nových golfistů mají jako každý rok svůj vrchol logicky na počátku sezóny. Letos vyšly první rozsáhlé materiály už počátkem měsíce dubna. ...

Golfová hřiště vracejí život poničené přírodě
Golfová hřiště vracejí život poničené přírodě

28.04.2022 | Bývalý hnědouhelný důl, úložiště elektrárenského popílku, divoké skládky i krajina zjizvená těžbou železné rudy. Na první pohled dříve nehostinná a nepřívětivá místa našla vhodné využití v podobě nových golfových hřišť. Z míst, která ještě nedávno byla mrtvou krajinou, jsou dnes proslulá hřiště.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde