Česká golfová federace

Aktuality

Sára Kousková: Zmatený začátek i tvrdý boj o místo v sestavě

Sára Kousková: Zmatený začátek i tvrdý boj o místo v sestavě

Jonáš Mencl, Úterý 4. prosince 2018

Na konci léta se oblékla do oranžových barev Texas Longhorns. Týden před Vánoci vymění univerzitní úbor za civilní oblečení a vrátí se na svátky domů do Čech. Sára Kousková se v mezidobí zabydlela na univerzitě v Texasu, kde strávila první zimní semestr. Kromě toho se jí dařilo na hřištích.

Sáru ulovila jedna z nejlepších amerických univerzit, ať už jde o úroveň vzdělání či výkonnostní golf. Obhájkyni vítězství v anketě Golfista roku čekal krok do neznámá, seznamování se s novým prostředím a novými lidmi. Po třech měsících mimo domov líčí své první dojmy z texaské mise.

Jak se vám líbí v Texasu?

Libí se mi tady moc. Prostředí v kampusu, nádherné soukromé hřiště, domácí akademie pro holky a kluky, krásná klubovna. V útrobách stadionu máme krásné zázemí, včetně jídelny, doktorů, posilovny. Vše je na jednom místě. Moc mě baví obor, který jsem se rozhodla studovat. Ale za čtrnáct dnů už se vracím domů na Vánoce za rodinou, na kterou se taky moc těším.

Stihlo už se vám stýskat po domově, rodině a přátelích?

Měla jsem takovou lehčí krizi asi před měsícem a půl, rozhodně to nebylo něco zásadního, kvůli čemu bych měla panikařit. Postesklo se mi na Den díkůvzdání, který jsem strávila u rodiny mé spolubydlící. Když jsem viděla její rodinu, vzpomněla jsem si hned na tu svoji a začala se těšit domů.

Jak jste se spolubydlící svátek oslavily?

Odpočinkem, jídlem, ale taky jsem si stihly zatrénovat a zacvičit. Co si ale budu dlouho pamatovat, je ta spousta jídla v někdy až naprosto šílených kombinacích.

Co máte na mysli těmi šílenými kombinacemi?

Třeba ty jejich sladké brambory s marshmallowy, nebo brusinkový salát s hráškem a ledovým salátem. To jsou zvláštní kombinace. Ale každá rodina tu má svoje recepty.

Stihla jste už aspoň částečně prozkoumat Texas?

Moc ne, tedy skoro vůbec. Stihly jsme si jen trochu prohlédnout Austin. Nicméně zajímavá místa jsou i u nás v kampusu. První semestr je takový zabydlovací, člověk zatím nemá potřebu nikam cestovat. Až bude více času, určitě se pustím do průzkumu. Zatím ještě stále objevuju prostředí kolem školy.

Studium zvládáte bez potíží?

Obor, který jsem si vybrala mě baví. Jsem ráda, že se mohu umění dál věnovat. Je to lepší v tom, že tady to mám jako součást výuky. U nás doma jsem se o něj zajímala ve svém volném čase. Tady vám to ale úplně otevře oči, jsou tu zajímavé diskuse. Každý den mám tři hodiny umění, a pak hodinu a půl další předmět. Dohromady tak pět hodin ve škole, pátek mám volnější.

Ale začátek studia asi nebyl jednoduchý...

Spíš je člověk prvních pár dnů zmatený. Všechno je nové, nové prostředí, noví lidé. První tři dny jsem si zařizovala jen věci kolem kampusu, ID kartu a tak. Naštěstí mi pomáhala jak koučka, tak holky z týmu. Vždycky večer jsem si říkala, co jsem všechno za ten den stihla zařídit. Naštěstí ale šlo všechno jako na drátkách. Jen to hrozně uteklo. Sotva jsem nastoupila, a první polovina roku je pryč.

Za Longhorns jste stihla odehrát tři turnaje. Jak byste je zhodnotila?

V prvním turnaji jsem asi platila nováčkovskou daň. Všechno bylo nové a moc jsem netušila, co od toho čekat. A taky moje hra nebyla úplně pohromadě. Druhý turnaj, kde jsem skončila desátá, se mi už povedl. Nakonec to byl dobrý start, už jen dostat se do týmu není jednoduché. Je nás devět a turnaj může hrát jen pět z nás, přičemž o pět míst se reálně pere asi sedm holek. Těžké jsou tedy už i kvalifikace.

Kromě desátého místa na univerzitním turnaji jste letos vylepšila rekord na ME žen, kde jste skončila osmá, vyhrála jste mezinárodní mistrovství ČR juniorů. Byla letošní sezóna z vašeho pohledu ještě lepší než ta předchozí?

Určitě byla lepší než ta předchozí. Podařilo se mi zlepšit průměr ran na kolo o jednu ránu, mám radost, že moje výkony dál rostou. Jsem ráda, že jsem si zahrála mistrovství světa, nasbírala další zkušenosti a zvládla i přechod na univerzitu. Jde to správným směrem. A pomáhá mi i prostředí tady na škole, kde vychovávají vynikající sportovce. Je to hrozně motivující, když kolem vás chodí šampióni z nejrůznějších sportů.

Jaké cíle, mety si dáváte do dalšího roku?

Nad tím začnu přemýšlet, až se vrátím do Čech. Určitě se sejdu se Staffanem Johanssonem a budeme tvořit tréninkové plány. To nás čeká někdy v průběhu prosince ledna. V únoru už totiž musím být připravená na první univerzitní turnaj. Zapracuji ještě na fyzičce, chci se taky setkat s trenérem Pavlem Ničem. Takže následující měsíce budou hlavně o plánování a přípravě na další rok.

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Úterý 4. prosince 2018
Všechny články autora

Související články

Češi na mezinárodní scéně – 35. týden
Češi na mezinárodní scéně – 35. týden

02.09.2022 | Na přelomu týdne mohou čeští hráči dosáhnout dalších skvělých individuálních, ale také týmových výsledků. Po úspěchu družstva žen na mistrovství světa odehrávajícím se v minulém týdnu se o vylepšení svého maxima snaží i družstvo mužů. Sára Kousková bojuje o své další vítězství v sérii LETAS.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Kousková otevřela Augusta National Women’s Amateur ...
Kousková otevřela Augusta National Women’s Amateur ...

31.03.2022 | Sára Kousková vstoupila do nejprestižnějšího amatérského turnaje Augusta National Women’s Amateur s výsledkem 79 ran (+7) a po prvním kole na hřišti Champions Retreat dělí 59. příčku.

Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...
Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...

29.03.2022 | Tři roky snila Sára Kousková o startu na Augusta National Women’s Amateur a ve středu se jí sen vyplní. Kompletní čtyřdenní boje by rády absolvovaly Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová startující na turnaji Ladies European Tour v Africe.

Sára Kousková zůstala u původního plánu, bude ...
Sára Kousková zůstala u původního plánu, bude ...

21.03.2022 | Sára Kousková zůstala věrna svému předsevzetí postupných kroků v kariéře. S díky odmítla nabídku start na prvním majoru profesionální série LPGA a příští týden bude podle plánu hrát na amatérském šampionátu v Augustě.

Sára Kousková má pozvánku na první major sezóny ...
Sára Kousková má pozvánku na první major sezóny ...

18.03.2022 | Sára Kousková obdržela pozvánku na první major sezóny LPGA s názvem The Chevron Championship (dříve ANA Inspiration). Turnaj s dotací pět miliónů dolarů se však hraje ve dnech 31.4.-3.4., překrývá se tak s turnajem Augusta National Women's Amateur. ...

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde