Česká golfová federace

Aktuality

Olympijské vzpomínky: Zážitek, na který nezapomeneme, shodují se reprezentanti

Olympijské vzpomínky: Zážitek, na který nezapomeneme, shodují se reprezentanti

Jonáš Mencl, Úterý 23. října 2018

V sobotu se vrátila česká výprava, jejíž součástí byl i golfový tandem Sarah Hricíková a Václav Tichý, z Olympijských her mládeže v Argentině. Jak silný dojem hry v talentovaných hráčích zanechaly? Které sporty navštívili, z čeho byli překvapení a jak si užívali život v olympijské vesnici?

Čeští reprezentanti v golfu Sarah Hricíková (SH) a Václav Tichý (VT) strávili v Buenos Aires, kde se uskutečnily třetí Olympijské hry mládeže, takřka tři nezapomenutelné týdny. Během tohoto období stihli odehrát dva golfové turnaje – jeden v soutěži jednotlivců, druhý týmový. Z her si ale nepřivezli pouze zážitek z golfu. Poznali nové přátele, dýchla na ně atmosféra turnaje obřího rozměru, ale také zjistili, že za branami olympijské vesnice se vše neblyští.

Vstřebáváte ještě návrat domů z Buenos Aires?

SH: Já osobně jsem pořád trochu unavená, chce to ještě pár dní na srovnání s časovým posunem a faktem, že zase musím do školy. Budu vzpomínat na lidi, které jsem měla šanci poznat a na úžasné zážitky z ostatních sportů, na něž jsme se šli podívat.

VT: Pocity jsou pozitivní. Vědět, že si můžu zahrát mezi největší světovou juniorskou špičkou a potkat se s nejlepšími sportovci našeho věku je vážně super. Doufám, že si tak celou olympiádu budu pamatovat. Návrat do Čech je ale ve všech ohledech velká změna, trvá to docela dlouho, než si člověk zase zvykne na normální režim, a hlavně na školu a povinnosti.

Prozraďte, jaké byly vaše první dojmy z olympijské vesnice?

SH: Nestačila jsem zírat, když jsme se konečně protáhli přes všechny kontroly. Dýchla na nás neskutečná atmosféra – všude sportovci v reprezentačním oblečení, nápisy s motivem her apod. Ve vesničce bylo vše k dispozici, od jídla až po možnost dokoupit si věci v běžném obchodě. Každý večer byl připravený zábavný program pro sportovce i doprovod, takže nebyla šance se nudit. Organizátorům palec nahoru.

VT: Pro organizátory asi nebylo jednoduché připravit několik sportovišť a celou olympijskou vesnici, ale nakonec se to, myslím, povedlo. Vesnice, kde celý náš tým bydlel, vypadala jako malé osamocené a oplocené sídliště, kde se v podstatě dalo žít a člověk ji ani nepotřeboval opouštět. Byla tam velká jídelna, obchod, velké pódium, kde se občas pořádaly koncerty a když už jsme vesnici opouštěli, bylo to většinou oficiálními autobusy přímo na jiné sportoviště, takže jsme se nemuseli pohybovat ve zdejším ne úplně bezpečném okolí.

Jak to vypadalo za branami olympijské vesnice?

VT: Dalo by se říct, že hned přes ulici to vypadalo jako v jiném městě. Všude okolo by přeplněné slumy, kam nám místní nedoporučovali vůbec chodit. Ani jeden z nás se bohužel nebyl podívat v centru, kam se několik našich sportovců odhodlalo, ale podle toho, co jsme slýchali, bylo centrum pěkné.

Neměli jste přeci jen strach?

SH: Vůbec, všude byly kontroly a bez akreditace vás na některá místa ani nepustili. Hlídači a policie nám dělali společnost skoro pořád.

Předpokládám, že z olympijských her jste si přivezli spoustu zážitků. Vzpomenete si na váš první silný okamžik?

VT: Každý den, když jsme šli do jídelny, kde jsme potkávali nejvíc sportovců, jsme si uvědomovali, že každý, kdo okolo nás projde, je ve své zemi v něčem výjimečný a často v něčem nejlepší na světě. Takový moment člověk jen tak nezažije.

SH: Jakmile jsem se zbavila obav, že budu skoro tři týdny pryč mezi cizími lidmi, uvědomila jsem si, kde jsem, a co vše mě tu čeká a byla jsem plná nadšení a nedočkavosti.

Jak jste si užili zahajovací a závěrečný ceremoniál?

VT: Zahajovací ceremoniál se konal na největším náměstí Buenos Aires. Byla tam spousta zajímavých představení, ale podle většiny z nás to bylo trochu zbytečně zdlouhavé. Vlajkonošku dělala na zahájení čtvrtkařka a pozdější zlatá medailistka Barbora Malíková a na ukončení plavkyně Barbora Seemanová. Něco podobného jsem ale ještě nezažil, hlavní kulisou na zahájení byl vysoký památník uprostřed náměstí, takže to bylo originální.

SH: Přijeli jsme společně autobusem na místo a trvalo kolem hodiny, než jsme vůbec měli šanci něco vidět. Jelikož bylo hrozně moc lidi, horko těžko jsem viděla, jak šli vlajkonoši s vlajkami. Každopádně atmosféra a některé scény, jako například show s obeliskem, byly neuvěřitelné. Zážitky na které, myslím si, ani jeden z nás jen tak nezapomene.

Skamarádili jste se s někým z české výpravy sportovců?  

VT: Já jsem se skamarádil s několika sportovci, ale zdaleka ne s tolika jako Sára. Některé z nich jsme vzali na místní hřiště na driving a byli jsme vážně překvapení, že většina z nich hrála jako by golf hráli už minimálně dva roky.

SH: Já jsem si nabrala co nejvíce kontaktů na ostatní sportovce, jak to jen šlo. Se spoustou z nich jsem si až překvapivě rozuměla a domlouvali jsme se, že si dáme vědět při našich dalších mistrovstvích. Podpory není nikdy dost.

Které sporty jste v průběhu her navštívili?

VT: Hned první den jsme viděli bronz vzpěrače Franty Poláka, byli jsme se podívat i na zlatý běh Báry Malíkové a mně osobně se nejvíce líbil box, protože jsem se na něm ještě nikdy podívat nebyl.

SH: Mně osobně se nejvíce líbil Franta při vzpírání, ta atmosféra, podpora, síla, kterou jsme mu předávali skrze řev a povzbuzování... Bylo to neskutečné, a nakonec vybojoval bronzovou medaili!

Mezi turnajem jednotlivců a týmovou soutěží jste měli den volna. Jak jste ho strávili?  

SH: Určitě ne tak aktivně, jak by si mnozí představovali. Vyspala jsem se, zašla několikrát do sprchy, najedla a zkrátka celý den byla na apartmánu.

VT: Jak říká Sára, hlavně relaxem a odpočinkem.

Mezi golfisty jste se rozhodně neztratili. Kam vás může posunout ve vaší golfové kariéře zkušenost z olympijského turnaje?

VT: Pro Sáru si myslím, že to byla skvělá zkušenost, ale bohužel jí zrovna nevyšla úplně forma a ani zdraví moc nepodrželo. Pro mě to byla taky super zkušenost, ale hlavně jsem o sobě dal aspoň trochu vědět ve světě a sám sobě jsem si dokázal, že i když nehraju svůj nejlepší golf, můžu držet krok i s hráči nejlepší světové stovky.

SH: Pro mě byl můj výkon trochu zklamání, ale nebyla jsem úplně ve formě a vyskytly se i nějaké zdravotní potíže. Prostě se sešlo pár věcí naráz a nepodala jsem takový výkon, jaký bych si přála. Ale týmová soutěž mě moc bavila, Vašek hrál skvěle a neumím si představit prožít tohle všechno s někým jiným.

Jak se vám líbilo hřiště v Hurlingham Clubu?

SH: Myslím si, že oba jsme si ho představovali trochu jinak. Malé Greeny byly hlavně pro mě kámen úrazu, nicméně velká výzva. Nevím, k jakému českému hřišti bych to v Buenos Aires přirovnala, bylo velmi originální a zajímavé, pro mě nové.

VT: Hřiště bylo asi trochu horší, než jsme si představovali, tréninkové plochy byly na úrovni horšího českého hřiště, ale postupem času se aspoň trochu zrychlovaly greeny. Celkově bylo hřiště docela jiné, než na co jsme zvyklí, ale nakonec se mi líbilo.

Je vaše kamarádství po olympijských hrách ještě silnější?

SH: Řekla bych, že naše kamarádství se nijak zvlášť nezmění. Byli jsme dobří přátelé doteď a budeme i nadále. Těším se z více společných zážitků s Vaškem, i když tenhle byl, je a bude asi náš ze všech největší.

VT: Naše kamarádství se podle mého nijak moc nezměnilo, už před tím jsme spolu trávili poměrně hodně času, ale bylo to se Sárou každopádně super a jsem rád, že ČGF nominovala zrovna nás dva.

Chtěli byste jednou reprezentovat Českou republiku na velké olympiádě?

SH: Já věřím, že to není nereálné, i když to bude potřebovat ještě hodně dřiny a námahy. Ale uvidíme, třeba se jednou sen o velké olympiádě stane skutečnosti.

VT: Byla by to určitě velká pocta a beru to jako jeden ze svých snů, které bych si chtěl ve své kariéře splnit, ale pro golf to pořád není takový turnaj, jako pro ostatní sporty, je to velká událost, ale v mnohém jiná než normální velké golfové turnaje.

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Úterý 23. října 2018
Všechny články autora

Související články

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Češi byli na Junior Evian Cupu pátí, tři hráči ...
Češi byli na Junior Evian Cupu pátí, tři hráči ...

23.09.2021 | Tři hráči ve svých kategoriích v elitní desítce, družstvo páté. Takové konečné výsledky veze z Amundi Junior Evian Cupu ve Francii smíšený tým českých starších žáků a žákyň. Z jednotlivců si v závěrečném kole vedl nejlépe Louis Klein (-1), což mu přineslo konečné osmé místo.

Češi jsou na Evian Cupu už pouhé dvě rány od bronzu
Češi jsou na Evian Cupu už pouhé dvě rány od bronzu

22.09.2021 | Pouhé dvě rány ztrácejí čeští golfisté věkové kategorie do 14 let, hrající The Amundi Evian Juniors Cup ve Francii, na třetí místo před finálovým kolem. Nejlépe si dnes vedl Matouš Zach, který náročné hřiště obešel v paru, což byl vůbec nejlepší výsledek dne.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Poslední reprezentační soutěž roku patří juniorskému ...
Poslední reprezentační soutěž roku patří juniorskému ...

20.09.2021 | Poslední reprezentační akcí roku bude v následujících třech dnech The Amundi Evian Juniors Cup, jak se celým názvem jmenuje soutěž čtyřčlenných národních výběrů do 14 let, která se hraje tradičně ve Francii.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde