Česká golfová federace

Aktuality

 Češi v žebříčcích: Melichová poprvé v TOP 100, Lieser nejvýše z profesionálů

Češi v žebříčcích: Melichová poprvé v TOP 100, Lieser nejvýše z profesionálů

Jonáš Mencl, Čtvrtek 20. září 2018

Září je ve výkonnostním golfu měsícem, v němž vrcholí sezóna evropských soutěží, aspiranti na kariérní posun usilují o lepší místo v kvalifikačních školách a nižších sériích, hráčům na univerzitách začíná školní rok a s ním i univerzitní týmový golf. A tyto okolnosti promlouvají do žebříčků.

Češi ve WAGRu

Pohled na Světový amatérský žebříček (WAGR) dává tušit, že především český ženský amatérský golf udělal během letošní sezóny další krůček vpřed. Aktuálně je na něm 39 žen, z toho osm figuruje v první třístovce pořadí. A to je něco, o čem si mohl český golf před pár lety nechat jen zdát.

Dlouhé roky totiž platilo (od roku 2011, kdy byl ženský amatérský žebříček spuštěn), že se mezi nejlepší třístovkou amatérských golfistek světa objevovaly pouze dvě Češky – Kateřina Bruner (dříve Růžičková) a Karolína Vlčková. Klára Spilková byla vedena v žebříčku jen chvíli před svým přestupem k profesionálkám.

Na druhou stranu právě těmto golfistkám jsou ty současné poněkud vzdálené, co se týče maxima ve WAGRu. Bruner byla v počátku roku 2012 devětadvacátou nejlepší amatérkou, Vlčková byla nejlépe 43.

O to víc hřeje současný pohled na umístění českých hráček. Těm prospívají starty na profesionálních okruzích jako je LETAS, dobré výkony na evropských a světových šampionátech i mnohdy výborná umístění na univerzitních turnajích. Velkým příslibem do budoucna se zdá být teprve šestnáctiletá Sarah Hricíková, která figuruje momentálně na 217. místě světa.

Konzistentně vysoko se drží několik let Sára Kousková (103.) a stejně tak Kateřina Vlašínová (123.). V Evropě už o sobě daly výrazně vědět i Gabriela Roberta Vítů (271.) i letos úspěchy z profesionálních turnajů posilněná Tereza Melecká (248.).

Kometou posledních měsíců je ale Jana Melichová; dvacetiletá hráčka Erpetu Praha (na fotografii) nedávno zamířila na Old Dominion University do Spojených států, kde letos absolvuje první univerzitní rok. A připsala si také už dva starty za ženský tým Monarchs: V prvním turnaji obsadila druhé místo, ve druhém skončila jedenáctá. Ve světovém amatérském žebříčku se proto posunula poprvé v kariéře do první stovky, nyní je na 96. místě.

Z českých mužů si premiéru za americký univerzitní tým odbyl i Jiří Zuska. Obsadil osmnácté místo, zatímco jeho spoluhráč z týmu Louisville Cardinals Šimon Zach byl desátý. Zachovi patří ve WAGRu 234. místo, Zuska je 352. V první pětistovce figuruje ještě Vojtěch Kostelka (371.) Dohromady je v mužském pořadí evidováno 45 Čechů.

WAGR muži
WAGR ženy

Češi v profesionálních žebříčcích OWGR a Rolex Women’s Rankings

Skvělou sezonu z českých profesionálů prožívá Ondřej Lieser. Na „třetiligové“ Pro Golf Tour si letos z šesti startů připsal jedno vítězství, jednou byl druhý a třikrát třetí. Kromě toho přidal ještě pěkné třinácté místo. Díky tomu se posunul v pořadí Order of Merit této série už na šesté místo a útočí na kartu Challenge Tour. Ve světovém pořadí OWGR se posunul na 606. místo a je aktuálně nejlepší Čechem. V první tisícovce je ještě Stanislav Matuš (876.)

Z českých profesionálek si nejlépe vede Klára Spilková (243.) a přes mezery v turnajovém kalendáři Ladies European Tour se nadále drží v první třístovce žen. Karolína Vlčková, bojující na americké Symetra Tour, je na 592. pozici. Z profesionálek je v tisícovce pořadí ještě Šideri Váňová (983.).

OWGR (muži)
Rolex Rankings (ženy)

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Čtvrtek 20. září 2018
Všechny články autora

Související články

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...
Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...

14.04.2022 | Skvělá dvě kola a vítězné dvoujamkové play-off přineslo Janu Cafourkovi v Egyptě druhý titul na sérii Pro Golf Tour v kariéře. Český profesionál měl sice pozvolnější úvodní den (72), ale poté přišel fantastický finiš (67+66), vítězství a zisk pěti tisíc dolarů.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...
Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...

02.04.2022 | Českým profesionálkám hrajícím na turnaji LET v Jihoafrické republice finálová kola nevyšla, Kristýna Napoleaová a Šideri Váňová skončily s výsledkem +19 na děleném 63. místě. Dobré zprávy naopak přišly ze silně obsazeného amatérského turnaje ve Španělsku, kde obsadilo ženské družstvo druhé místo.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde