Česká golfová federace

Aktuality

Profesionálové i přední amatéři v pilné přípravě (1.)

Profesionálové i přední amatéři v pilné přípravě (1.)

redakce, Úterý 14. dubna 2020

Na otevření hřišť čekali s nadějí všichni golfisté. Ale asi nejvíce ho ocenili výkonnostní hráči, kteří se připravují na sezónu, byť ještě netuší, kdy vstoupí do soutěží. Přední čeští profesionálové i amatéři se v naší anketě svěřují, jak se připravovali během vynucené pauzy a jak trénují nyní.

Hráči odpovídali na dvě stejné otázky:

Jak jste se vyrovnal(a) s tréninkovou pauzou v době, kdy byla hřiště zavřená?
Na co jste se vrhnul(a) poté, co už lze začít se speciální golfovou přípravou?

Stanislav Matuš (PRO)
S rodinou jsme raději hned zkraje vyhlášení nouzového stavu odjeli na Moravu, kde jsem mohl na zahradě puttovat na koberci, došlo na krátkou hru i na rány do sítě. Hodně jsem se natáčel a videa zasílal trenérovi – ocenil jsem více než jindy, že mám vlastního TrackMana.

Od otevření resortů trávím hodně času na Čeladné, hřiště je ve výborné kondici. Golf si více užívám, snažím se vypilovat některé detaily. Už do začátku pauzy jsem po krátké pětidenní pauze začal pracovat na fyzičce, vypracovali jsme si denní cvičební plán, času na to teď máme dost. Jak mám zprávy od European Tour i Challenge Tour, pauza se ještě hodně protáhne. Snad aspoň v Česku začneme hrát o něco dříve.

Václav Tichý
Příprava se mi oproti předchozím měsícům příliš nezměnila, spíše protáhla. Měli jsme štěstí, že jsme ještě před karanténními opatřeními stihli utéct z Prahy na chalupu u Českých Budějovic, kde máme několik rohoží a sítí a na zahradě tak mohu trénovat rány až téměř do sta metrů, k tomu dva koberce na putting… Využíval jsem kolo, běhal, hrál stolní tenis. Jediným záporem tak bylo, že jsem musel průběžně také doplňovat látku do školy.

I po otevření hřišť zůstávám na chalupě, občas vyrážím trénovat na Hlubokou. Ale i nadále pokračuji v tréninku na chalupě a už se těším, jak se po návratu do Prahy dostanu do pocitu při hře na greenu a v okolí, a samozřejmě bych rád už ladil i do soutěžní nálady.

Jan Cafourek (PRO)
Během přestávky jsem se soustředil především na zvyšování kondice, ale trénoval jsem rovněž puttování.

Teď už jsem zpět v plném tréninkovém procesu. Nejvíce času trávím na hřišti v Hluboké – snažím se hodně hrát, tvarovat rány a rozvíjet další golfové dovednosti.

Sára Kousková
Hodně mě mrzí, že letní americká a vlastně i evropská sezóna jsou zrušeny, případně ovlivněny. Na druhou stranu jsem to vzala jako výhodu, že mohu být delší čas s rodinou. Můj trénink? Na terase jsem měla postavenou plachtu s ručníky, do které jsem pálila, a uvnitř bytu byl nakreslený putting s brankou z týček. Samozřejmě, že jsem se věnovala také kondiční přípravě.

Teď už najíždím do obvyklého režimu a jsem moc vděčná, že na Zbraslavi jsou v podstatě všechny plochy otevřené a hřiště ve výborné kondici. Právě teď je tak dostatek času na technické změny, které tak mám na pořadu dne.

Filip Ráža
V době karantény jsem měl naražené zápěstí, takže jsem více pracoval na kondici a pak také chodil na rodinnou stavbu, což také výborně zapadlo do kondiční přípravy.

Teď už jsem sice v golfovém tréninku, ale kvůli zranění stále jen omezeně, jedu tak na čtyřicet procent. Alespoň, že na kondici mohu už pracovat i s vrškem těla.

 

FOTO Zdeněk Sluka

Raiffeisen Bank - Partner České Golfové Reprezentace

Autor: redakce 
Datum: Úterý 14. dubna 2020
Všechny články autora

Související články

Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...
Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...

22.07.2020 | Zatímco profesionální sezóna se teprve rozjíždí, amatéři se chystají na domácí vrchol sezóny. V čele českých hráčů a hráček ve světových žebříčcích jsou amatéři Sára Kousková a Jiří Zuska a profesionálové Klára Spilková s Ondřejem Lieserem. Jakub Janda je dokonce v čele evropského pořadí nadějí.

Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění
Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění

29.02.2020 | Nový systém ve světovém amatérském žebříčku WAGR způsobil výrazné změny, ale od té chvíle k velkým výkyvům nedošlo. Dlouhodobě nejlepší Klára Spilková a Ondřej Lieser i nadále vládnou českým profesionálům, v čele amatérů zůstávají Jiří Zuska a Tereza Melecká.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích
Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích

05.12.2019 | V závěru roku se už příliš turnajů nehraje ani v zahraničí, ohlédnutí za postavením českých reprezentantů na světových žebříčcích se tak letos už výrazně nezmění. Jména nejlepších amatérů i profesionálů zůstávají sice bez velkých změn, ovšem letošní posun řady z nich si zaslouží velkou pozornost.

České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné
České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné

21.09.2019 | Konec domácí sezóny výkonnostních hráčů klepe na dveře a jména nejlepších Čechů se během roku ani jednou nezměnila. Těmi nejvýše postavenými jsou i nadále Klára Spilková s Ondřejem Liesere mezi profesionály a Sára Kousková s Jiřím Zuskou mezi amatéry.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

29.08.2019 | Hlavní sezóna se převalila do své závěrečné fáze, ale nejlepší čeští hráči na světových žebříčcích se stále nemění. Profesionálům vládnou Klára Spilková s Ondřejem Lieserem, amatérskými jedničkami jsou Sára Kousková s Jiřím Zuskou. České dvojky se naopak ve většině případů během prázdnin změnily.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

První kolo se na Kaskádě kvůli počasí nedohrálo, ...
První kolo se na Kaskádě kvůli počasí nedohrálo, ...

01.07.2021 | Také na Kaskádě ovlivnilo počasí průběh prvního kola, které se kvůli přerušení nestihlo dohrát. Výborně si ale vedl Stanislav Matuš (-5), v TOP 20 jsou z Čechů také Jan Cafourek (-4) a Jakub Bareš (-3). ...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde