Česká golfová federace

Aktuality

Zdeněk Kodejš k aktuálnímu stavu

Zdeněk Kodejš k aktuálnímu stavu

redakce, Úterý 31. března 2020

Vyjádření prezidenta České golfové federace Zdeňka Kodejše k aktuálnímu stavu.

Vážené členské subjekty, přátelé golfu.

Skutečnost, že je všeobecně těžká doba, je známa. Všichni lidé na celém Světě s úzkostí a zděšením sledují, jak se mění svět, který jsme znali, a to doslova v přímém přenosu.

Z této krize, až pomine, se všichni budeme vzpamatovávat dlouho. O tom, že krizi překonáme, nikdo z nás nepochybuje. A proto, i při vší té hrůze, se musíme vždy dívat dopředu, abychom činili kroky s rozvahou a předstihem, tedy v pravou chvíli.

Vedení českého golfu bezpečnostní situaci ve světě a v ČR sleduje od počátku a neustále modeluje prognózy a situace tak, abychom mohli Vám, golfistům, do těžkých časů přinést nějaké optimistické zprávy. Nikoliv laciné, nepodložené a plané sliby, ale skutečné informace a naději. Naději, že budeme moci opět vykročit na naše milovaná hřiště, abychom si připomněli, že i ten hrozný zatažený drive do autu, nebo neuvěřitelný metrový trojputt jsou okamžiky, které nám přinášejí vzpomínky a radost.

Ale s lidskou nadějí se nemá hazardovat, protože jejím protipólem je naopak skepse a deprese, které mají na lidský život negativní důsledky.

Co tím chci říct? V dnešní době, více než kdy předtím, je třeba dělat správné kroky ve správnou chvíli. Sebelepší strategie je k ničemu, když se uskuteční předčasně.

Vedení českého golfu velmi dobře ví, jak je nespravedlivé zaškatulkování golfu mezi jiné činnosti. A věřte, že děláme veškeré potřebné kroky k tomu, aby se i ti, kteří mají osudy nás všech v rukou dozvěděli, že právě golf, a s ním i řada jiných venkovních sportů, nikomu neuškodí. Právě naopak, že pohyb na vzduchu velmi pozitivně ovlivní psychiku a nastartují víru občanů této země, že se boj vyvíjí dobře, a že se ho daří zvládat.

A jsme u toho načasování. O načasování je třeba mluvit nejenom z pohledu kdy začít a jaké argumenty použít, ale také kdy informovat veřejnost o tom, že akce byla spuštěna. A věřte, že veřejné mínění je vždy zásadní rozhodovací složkou, ke které přihlížejí ti, kteří rozhodují o vydávání opatření, jejich zmírňování či rušení.

Ze všech shora uvedených důvodů jsme nemohli dopředu informovat, že probíhají jednání, o tom, že Právní komise ČGF připravila „paragrafové“ znění změny příslušné legislativy, že příslušné listiny a dokumenty jsou v procesu atd. Nejsme zvyklí sypat z rukávu plané sliby, jen abychom měli klid. Ale budeme i nadále pracovat tak, abychom měli čisté svědomí ve chvíli, až tyto těžkosti pominou, že jsme udělali maximum pro usnadnění života klubů a hřišť a pro co nejrychlejší možný návrat golfistů na hřiště. A zde patří velký dík především Právní komisi ČGF, která vše nové okamžitě analyzuje a připravuje podklady a materiály, které předáváme dál a výš. Nevím o jiném sportovním svazu, který by se snažil dělat svým subjektům takový servis a žádosti některých svazů o povolení použít naše materiály jsou toho dokladem.

Předpokládám, že jste zaznamenali, že vrcholní představitelé, naposledy i předseda Národní sportovní agentury, včera v hlavní zpravodajské relaci ČT1 Branky body vteřiny mluvil o tom, že je třeba některé sporty, např. GOLF, vyjmout anebo upravit z omezujících opatření.

Nešlo o náhodu, že informace zazněla právě takto, a už vůbec nešlo o náhodu, že se výslovně mluvilo o golfu. Je to završení diplomatické snahy ČGF o to, aby byl golf v první skupině uvolnění zákazů.

Se stejnými problémy se potýkají i ostatní řídící orgány golfu ve světě, ať už R&A St Andrews, stejně tak jako ostatní národní federace. Jsme s nimi v kontaktu a máme připravenu sadu speciálních „antivirových“ pravidel pro okamžik, kdy opatření poleví.

Věřím, že pochopíte, že jsme o těchto aktivitách nemohli informovat dříve, stejně tak, že věříte, že vedení českého golfu nespí, ale koná. Buďte ujištěni, že vynakládáme maximální snahu o to, aby přístup na golfová hřiště byl umožněn co nejdříve, jak to bude možné podle momentální situace celé epidemie. Osobně jsem měl za cíl to dokázat již v tomto týdnu, což ale není objektivně možné. Ale pokud se nám podaří vyrazit na hřiště hned po Velikonocích, budu to považovat za úspěch.

Přeji nám všem jen to nejlepší a pevné zdraví

Zdeněk Kodejš
prezident České golfové federace

 

FOTO Zdeněk Sluka

Autor: redakce 
Datum: Úterý 31. března 2020
Všechny články autora

Související články

Členové Právní komise ČGF jednali u Milana Hniličky
Členové Právní komise ČGF jednali u Milana Hniličky

11.05.2021 | Členové Právní komise ČGF Pavel Vidura a Karel Čelikovský jednali s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Na jednání se řešily především problematické otázky související s dopady mimořádných opatření na hru golfu.

Chcete zůstat v bezpečí a zdraví? Sportujte v ...
Chcete zůstat v bezpečí a zdraví? Sportujte v ...

12.04.2021 | Přes rok se potýká celá společnost s následky koronavirové epidemie. Zúžily se nám možnosti obvyklého způsobu života a sportovní aktivity nezůstaly ušetřeny. Zavřená hřiště i sportovní haly snížily možnosti k pohybu, navíc při omezeném počtu sportujících.

ČGF žádá o výjimku pro pořádání turnajů v úvodu ...
ČGF žádá o výjimku pro pořádání turnajů v úvodu ...

06.04.2021 | Česká golfová federace žádá o výjimku ze zákazu pořádání hromadných akcí, aby mohla uspořádat dva celostátní turnaje v závěru dubna. Po dnešním druhém jednání krizového štábu Technického úseku STK o tom informoval technický ředitel ČGF Luboš Klikar.

Volební konference ČGF byla odložena do druhé ...
Volební konference ČGF byla odložena do druhé ...

24.01.2021 | Letošní volební Konference České golfové federace byla odložena v souvislosti s vládními opatřeními v rámci epidemie COVID-19 nejméně o dva měsíce do druhé poloviny května. Původně byla plánována na 20. března.

Stanovisko Právní komise ČGF k opatřením Vlády ČR
Stanovisko Právní komise ČGF k opatřením Vlády ČR

21.10.2020 | Právní komise ČGF vydala stanovisko k opatřením Vlády ČR platným od 22. října 2020. Na jejich základě rovněž shrnula dopady pro golfové prostředí. Individuální hra je povolena, je však třeba dodržovat řadu dalších opatření a omezení.

Projekt Hrajeme a pomáháme vynesl 700 tisíc korun
Projekt Hrajeme a pomáháme vynesl 700 tisíc korun

16.06.2020 | Společný charitativní projekt ČGF a Asociace golfových hřišť ve spolupráci se společnosti TeeTime SE s názvem „Hrajeme a pomáháme“ získal na charitativní účely 700 tisíc korun. Projekt byl symbolicky ukončen minulý týden předáním šeku ve prospěch Fondu pomoci zdravotní péči Charity Česká republika.

Turnaj Amundi Czech Ladies Challenge mění termín ...
Turnaj Amundi Czech Ladies Challenge mění termín ...

10.06.2020 | Dámský profesionální turnaj AMUNDI Czech Ladies Challenge z evropské série LET Access Series se letos uskuteční od 16. do 18. září v Prague City Golf na Zbraslavi. Původně se mělo hrát již potřetí v řadě na Konopišti v termínu od 30. července do 1. srpna.

Další vlna uvolnění umožní akce do 500 osob
Další vlna uvolnění umožní akce do 500 osob

07.06.2020 | Další vlna rozvolňování opatření kvůli pandemii COVID-19 přinese od pondělí 8. června možnost pořádat akce včetně sportovních až do 500 osob, což platí rovněž pro shromáždění včetně spolkové činnosti.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde