Česká golfová federace

Aktuality

Pracovně-právní vztahy v rámci golfových hřišť a resortů

Pracovně-právní vztahy v rámci golfových hřišť a resortů

Karel Čelikovský, Pondělí 23. března 2020

S ohledem na nejasnosti, které v současné době panují v oblasti zaměstnaneckých vztahů v rámci provozů golfových areálů, připravila Právní komise ČGF stručnou informaci tak, aby bylo možné se v dané problematice lépe orientovat.

S účinností krizových opatření, kterými jsou Usnesení vlády č. 199, 211 a zejména 214, byly provozovatelské subjekty, kterými jsou např. spolky (členské subjekty ČGF), korporace, zřizovatelé atd. (dále jen „Provozovatelé“), nuceny znepřístupnit a uzavřít veřejnosti také golfová hřiště, drivingy, restaurace, indoory a ubytovací zařízení (dále jen „resorty“) - viz. informace Právní komise ČGF rozeslaná dne 16. 3. 2020 všem členským subjektům.

Tímto okamžikem se však Provozovatelé resortů dostali do situace, že na jedné straně nesmí resorty provozovat, což znamená, že nemají výnosy, na straně druhé jsou však stále jakožto zaměstnavatelé povinni svým zaměstnancům přidělovat práci a vyplácet mzdy.

Platná právní úprava takovéto situace označuje jako překážku v práci na straně zaměstnavatele. V takovém případě je zaměstnavatel povinen zaměstnanci, bez ohledu na to, že de facto nepracuje, povinen vyplácet plnou mzdu, tedy ve výši 100 %.

Je zřejmé, že žádný zaměstnavatel nezaměstnává zaměstnance proto, aby jim vyplácel mzdu, aniž by mu to přinášelo jakýkoli benefit ve formě konzumace výsledků jejich práce přetvořené do tržeb, což je podstata ekonomické činnosti. Každý zaměstnavatel tedy v rámci svých povinností, postupovat s péčí řádného hospodáře, velmi pečlivě zvažuje, zda zaměstnanci vytváří a přináší předvídaný efekt a v případě, že tomu tak není, reaguje na takovéto situace různými opatřeními, které mnohdy vedou až k propouštění.

Pro resorty je však současný stav velmi komplikovaný, neboť situace na pracovním trhu, i s ohledem na mnohdy velmi specifické požadavky na specializaci zaměstnanců resortů, nedovoluje Provozovatelům řešit zastavení odbytu propouštěním, neboť s velkou pravděpodobností by v okamžiku, kdy zákazy pominou, již kvalifikované zaměstnance nenabraly.

Rizik, vyplývajících z nastalé situace si je vědoma i vláda ČR, neboť s ohledem na to, že dopady současné koronavirové krize jsou plošné, znamenalo by hromadné propouštění zaměstnanců, napříč ČR, další citelný zásah do veřejných rozpočtů v podobě výpadků daňových výnosů za propuštěné a nutnosti vyplácení podpor, a to v kumulaci s dalšími daňovými výpadky v důsledku celkového zpomalení ekonomiky.

Ze všech shora uvedených důvodů tedy vláda ČR prostřednictvím MPSV připravila balíček, pracovně nazvaný „Antivirus“, který má výrazně pomoci zaměstnavatelům, zasaženým přijetím krizových opatření.

Informace o balíčku Antivirus je ve sdělovacích prostředcích komunikovaná a je dostupná na stránkách MPSV, nebo např. ZDE

Právní komise ČGF upozorňuje všechny Provozovatele resortů, že daná opatření jsou plně aplikovatelná na resorty (viz definice shora) a Provozovatelé mají nárok na čerpání prostředků z programu Antivirus na pokrytí mzdových nákladů.

S ohledem na v úvodu citovaná krizová opatření tedy doporučujeme všem Provozovatelům resortů postupovat aplikací „Režimu B“, dle kterého mají nárok na výplatu kompenzace (příspěvku) ve výši 80 % vyplacených mezd.

Zaměstnavateli (Provozovateli resortu) není stanovena zákonná povinnost přijímat o uzavření provozu vnitřní předpis či směrnici, neboť k uzavření provozu dochází přímo na základě vyhlášeného krizového opatření.

Program podpory zaměstnanosti Antivirus je schválený a počítá s tím, že uznatelné budou již výdaje vzniklé z důvodů „Režimu B“ od 1. března 2020.

Dle aktuálního sdělení příslušných orgánů se nyní připravuje metodika (dohody, žádosti, vyúčtování) a program se zapracovává do informačního systému.

Zdůrazňujeme, že toto konkrétní opatření, tedy Antivirus Režim B, je pouze jedním ze série jiných (např. kompenzace ošetřovného či nepřidělování práce v důsledku výpadku vstupů atd.), které jsou přehledně uspořádány v tzv. „PRACOVNĚPRÁVNÍM DESATERU BOJE S KORONAVIREM“, publikovaným MPSV ZDE

Nezaměňujte prosím toto opatření Režim B s diskutovaným a připravovaným opatřením „Kurzarbeit“, které bude dopadat na jiné situace.

Na Provozovatele resortů, kteří na základě vyhlášených krizových opatření museli uzavřít provoz, tedy jednoznačně dopadá Antivirus Režim B.

Sledujte, nejlépe prostřednictvím MPSV a Úřadů práce průběžně informace o tom jak, tedy prostřednictvím jakých hlášení a výkazů, konkrétně postupovat, resp. předejte s touto problematikou spojenou agendu svým mzdovým účetním tak, aby se stala pravidelnou součástí jejich práce.

 

Mgr. Karel Čelikovský, LL.M.
předseda PK ČGF

 

Datum: Pondělí 23. března 2020
Všechny články autora

Související články

Členové Právní komise ČGF jednali u Milana Hniličky
Členové Právní komise ČGF jednali u Milana Hniličky

11.05.2021 | Členové Právní komise ČGF Pavel Vidura a Karel Čelikovský jednali s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Na jednání se řešily především problematické otázky související s dopady mimořádných opatření na hru golfu.

Chcete zůstat v bezpečí a zdraví? Sportujte v ...
Chcete zůstat v bezpečí a zdraví? Sportujte v ...

12.04.2021 | Přes rok se potýká celá společnost s následky koronavirové epidemie. Zúžily se nám možnosti obvyklého způsobu života a sportovní aktivity nezůstaly ušetřeny. Zavřená hřiště i sportovní haly snížily možnosti k pohybu, navíc při omezeném počtu sportujících.

ČGF žádá o výjimku pro pořádání turnajů v úvodu ...
ČGF žádá o výjimku pro pořádání turnajů v úvodu ...

06.04.2021 | Česká golfová federace žádá o výjimku ze zákazu pořádání hromadných akcí, aby mohla uspořádat dva celostátní turnaje v závěru dubna. Po dnešním druhém jednání krizového štábu Technického úseku STK o tom informoval technický ředitel ČGF Luboš Klikar.

Volební konference ČGF byla odložena do druhé ...
Volební konference ČGF byla odložena do druhé ...

24.01.2021 | Letošní volební Konference České golfové federace byla odložena v souvislosti s vládními opatřeními v rámci epidemie COVID-19 nejméně o dva měsíce do druhé poloviny května. Původně byla plánována na 20. března.

Stanovisko Právní komise ČGF k opatřením Vlády ČR
Stanovisko Právní komise ČGF k opatřením Vlády ČR

21.10.2020 | Právní komise ČGF vydala stanovisko k opatřením Vlády ČR platným od 22. října 2020. Na jejich základě rovněž shrnula dopady pro golfové prostředí. Individuální hra je povolena, je však třeba dodržovat řadu dalších opatření a omezení.

Projekt Hrajeme a pomáháme vynesl 700 tisíc korun
Projekt Hrajeme a pomáháme vynesl 700 tisíc korun

16.06.2020 | Společný charitativní projekt ČGF a Asociace golfových hřišť ve spolupráci se společnosti TeeTime SE s názvem „Hrajeme a pomáháme“ získal na charitativní účely 700 tisíc korun. Projekt byl symbolicky ukončen minulý týden předáním šeku ve prospěch Fondu pomoci zdravotní péči Charity Česká republika.

Turnaj Amundi Czech Ladies Challenge mění termín ...
Turnaj Amundi Czech Ladies Challenge mění termín ...

10.06.2020 | Dámský profesionální turnaj AMUNDI Czech Ladies Challenge z evropské série LET Access Series se letos uskuteční od 16. do 18. září v Prague City Golf na Zbraslavi. Původně se mělo hrát již potřetí v řadě na Konopišti v termínu od 30. července do 1. srpna.

Další vlna uvolnění umožní akce do 500 osob
Další vlna uvolnění umožní akce do 500 osob

07.06.2020 | Další vlna rozvolňování opatření kvůli pandemii COVID-19 přinese od pondělí 8. června možnost pořádat akce včetně sportovních až do 500 osob, což platí rovněž pro shromáždění včetně spolkové činnosti.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde