Česká golfová federace

Aktuality

Celorepubliková schůze STK ČGF v Hostivaři

Celorepubliková schůze STK ČGF v Hostivaři

redakce, Pátek 14. února 2020

Přechod na nový handicapový systém, změny v Řádech ČGF, novinky z odborných komisí, ale i změny v Hard Card ČGF na sezónu 2020. To všechno a mnohem více dnes na svém každoročním jednání řešila Celorepubliková schůze regionálních delegátů STK ČGF. V Hostivaři ji řídil předseda STK ČGF Aleš Libecajt.

Na rozdíl od roku 2019 delegáti neřešili opravdu zásadní změny ve formátech či podmínkách soutěží ČGF, ať týmových nebo individuálních. Velká novinka přesto čeká na týmy startující v soutěžích družstev mužů a žen, a to od Extraligy až do druhé ligy. Finálové části v těchto soutěžích přinesou čtvrtfinálová jamková utkání nejlepších osmi týmů po kvalifikaci hrané na rány a také utkání čtyř nejhorších týmů o sestup do nižší soutěže. Poražení čtvrtfinalisté přitom v soutěži skončí a dále už nebudou pokračovat.

Po vyhodnocení několikaletých zkušeností v soutěžích družstev mužů a žen, zejména v jejich nejnižších patrech, byl jednomyslně přijat návrh, aby klubové týmy mohly požádat o otevření a doplnění své soupisky i po jejím oficiálním uzavření, a to pod finanční sankcí 2.000 Kč. Tímto opatřením by měly být řešeny případy, kdy některý tým po (obvykle) středeční uzávěrce soupisek zjistí, že na soupisce nemá dostatečný počet hráčů, s nimiž by víkendovou část soutěže mohl odehrát.

Hard Card ČGF 2020 přinese řadu novinek, s nimiž budou členové Soutěžních výborů a hlavně výkonnostní hráči a hráčky před začátkem sezóny včas podrobně seznámeni. Výrazné změny se v souladu s globálním trendem dočkala hlavně část Hard Card ČGF týkající se tempa hry. ČGF stejně jako nejvyšší profesionální túry vyhlašuje začátek „špatných“ časů pro pomalé hráče…

Důležitým bodem jednání byl blížící se přechod českého golfu na Celosvětový handicapový systém (WHS) před sezónou 2020. Dalibor Procházka, předseda Hendikepové a normovací komise STK ČGF v této souvislosti řekl: „S přechodem na WHS počítáme v první polovině března. K překlopení handicapů EGA na nové handicapy WHS jsme připraveni už nyní, ale chystáme ještě několik zátěžových testů na Technickém serveru ČGF, abychom si byli jisti, že se přechod na nový systém obejde bez větších potíží. Přesné datum zveřejnění 'nových' handicapů českých hráčů včas oznámíme.“  

ČGF se v nejbližších letech chystá i ke krokům, které mimo jiné povedou k ochraně životního prostředí. „Ročně distribuujeme na česká hřiště v souvislosti s pořádáním turnajů ČGF více než 45 tisíc plastových lahví s balenou vodou, to určitě hodláme změnit. Pilotní projekt chystáme už letos na Kunětické Hoře, kde všem hráčům, kapitánům a koučům při European Young Mastes nabídneme kvalitní termoláhve a požádáme je, aby svůj pitný režim při turnaji vzali plně do svých rukou. Na podobný režim bychom ve spolupráci s hlavními českými resorty rádi přešli už od příštího roku,“ řekl sportovní ředitel ČGF Luboš Klikar.

FOTO Zdeněk Sluka

Autor: redakce 
Datum: Pátek 14. února 2020
Všechny články autora

Související články

Celorepublikové jednání STK se uskutečnilo online
Celorepublikové jednání STK se uskutečnilo online

05.03.2022 | Podobu sezóny schválila celorepubliková schůze regionálních delegátů STK, která jednala v pátek prostřednictvím videokonference. V rámci Oficiálního kalendáře ČGF se uskuteční 56 turnajů, nejvýraznější novinkou je přeměna amatérské série CGAT na otevřenou COGT s profesionály a profesionálkami.

Kurz maršálů golfových resortů v dubnu potřinácté
Kurz maršálů golfových resortů v dubnu potřinácté

14.01.2021 | Již potřinácté se uskuteční kurz určený pro golfové maršály, který pořádá Česká asociace golfových maršálů ve dnech 7. až 8. dubna v Panorama Golf Resortu.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Turnajová sezóna ČGF začala seminářem v Hostivaři
Turnajová sezóna ČGF začala seminářem v Hostivaři

11.06.2020 | S téměř tříměsíčním zpožděním kvůli onemocnění COVID-19 se ve středu 10. června v Hostivaři sešli ředitelé a hlavní rozhodčí turnajů a soutěží ČGF, aby si takzvaně „sladili noty“ před zahájením letošní zkrácené sezóny.

Přepočet handicapů byl dokončen, technický server ...
Přepočet handicapů byl dokončen, technický server ...

17.03.2020 | Technický server ČGF je po odstávce, během které se uskutečnila migrace HCP (přepočet podle nových pravidel WHS) znovu v provozu. Přepočet handicapů byl tak dokončen.

Celosvětový handicapový systém - Shrnutí na závěr
Celosvětový handicapový systém - Shrnutí na závěr

06.02.2020 | ČGF se přihlásila k používání nového WHS již od roku 2020. Leden je pryč, ale zatím se nic neděje. Jak to tedy vlastně bude? A hlavně kdy? A jak vlastně bude ten přechod vypadat?...

Celosvětový handicapový systém - Stručný průvodce ...
Celosvětový handicapový systém - Stručný průvodce ...

01.01.2020 | Do nového roku s novým handicapovým systémem! V předchozích článcích jsme se věnovali, historii, genezi, hlavním principům i detailním aspektům nového celosvětového handicapového systému. Dnešní novoroční článek shrnuje to nejdůležitější a může tak sloužit jako takový stručný průvodce.

Vypsány další termíny kurzů rozhodčích
Vypsány další termíny kurzů rozhodčích

18.12.2019 | S ohledem na nutnost přeškolit drtivou většinu stávajících rozhodčích do začátku sezóny 2020 se první kurzy pro rozhodčí uskutečnily už v listopadu a prosinci, další termíny byly vypsány pro začátek roku.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde