Česká golfová federace

Aktuality

Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu a první univerzitní titul

Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu a první univerzitní titul

Petr Halaburda, Úterý 17. prosince 2019

Šesté místo na evropském amatérském šampionátu, výborné výsledky za mořem a především skok na světovém žebříčku WAGR. Bylo toho hodně, co přimělo odbornou porotu, aby určila vítězem ankety hledajícího nejlepšího amatérského golfistu roku 2019 dvacetiletého Jiřího Zusku z Podbořánek.

V minulých letech kraloval v anketě váš dřívější spoluhráče z Lousville Šimon Zach, který letos přešel k profesionálům. Čekal jste váš triumf?

Tak v českém žebříčku ale i ve světovém pořadí mezi Čechy jsem byl první, tak jsem samozřejmě doufal, že by to mohlo vyjít. Ale člověk nikdy neví dopředu, jak anketa dopadne.

Takže tečka za sezónou vyšla dokonale. Jaký to byl vlastně rok?
Skutečně super! Už jaro bylo úžasný a po návratu do Čech jsem navázal na americkou formu krásně. Mrzí mě, že mi nevyšel start na D+D Czech Masters na Albatrossu, ale podzim v zámoří byl znovu dobrý a už teď se moc těším na příští sezónu.

Na univerzitě už nejste nováčkem. Je na vás kladena větší zodpovědnost za týmové výsledky?

V týmu už nejsme nejmladší, takže tu zodpovědnost cítím větší. Máme tam velkou konkurenci, vzájemně se hecujeme a posouváme. Myslím, že s touto sestavou můžeme dokázat příští rok velké věci.

A až se v létě vrátíte, jaký budete mít program v Evropě?
V Americe zůstanu tak dlouho, jak to bude vyplývat z našich výsledků, ale nejdéle do konce května bych měl být zpět. A pojedu takovou tu „evropskou klasiku“: Mistrovství Evropy, snad British Open, German International a podobné turnaje. A pokud dostanu znovu šanci od pana Dědka, pak bych léto zakončil startem na Albatrossu.

Při sestavování programu určitě myslíte i na cíle, kterých byste rád v roce 2020 dosáhnul?

Rád bych vyhrál svůj první univerzitní turnaje, ostatně už několikrát jsem tomu byl dost blízko. No a pak bych se rád posunul do první stovky amatérského světového žebříčku.

Letos byl termín Večera českého golfu posunut do prosince i proto, abyste se mohli zúčastnit vy, kteří působíte v Americe. Kdy jste dorazil a jak dlouhá je vaše dovolená? Máte čas i na golfový trénink?

Přiletěl jsem minulý týden a zpět do USA se vracím během prvního lednového týdne. Doma se snažím především odpočívat a pracuji také na fyzičce, ale občas dojde i na golfovou přípravu.

Za týden jsou tady Vánoce. Jak moc důležité pro vás je, že můžete sváteční dny trávit s rodinou a nezůstáváte za oceánem?  

Na Vánoce se těším právě proto, že mohu strávit sváteční dny s rodinou. Ty moje domácí zastávky v létě a zimě nejsou příliš dlouhé, a tak odpočinek s nejbližšími je tou nejlepší tečkou za celým rokem.


FOTO (Jiří Zuska s rodiči a sourozenci) Zdeněk Sluka 

Datum: Úterý 17. prosince 2019
Všechny články autora

Související články

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Ondřej Lieser končí rok na 179.
Ondřej Lieser končí rok na 179.

28.12.2020 | Český golfista Ondřej Lieser zakončí letošní rok na 179. místě světového žebříčku a nadále zůstává v pořadí TOP 60 hráčů redukovaného pořadí pro účast na olympiádě, stejně jako Klára Spilková. V amatérském žebříčku si nejlépe vedou Sára Kousková (70.) s Jiřím Zuskou (284.

Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...
Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...

14.12.2020 | Pokračujeme v sérii rozhovorů s nejlepšími golfisty, kteří byli oceněni v rámci nedělního Večera českého golfu. Po nejlepším profesionálovi je na řadě nejlepší amatér Jiří Zuska.

Jiří Zuska vyhrál turnaj University of Louisville ...
Jiří Zuska vyhrál turnaj University of Louisville ...

19.10.2020 | Skvělá zpráva přišla z amerického Kentucky, kde na turnaji na svém domácím hřišti v Lousville zvítězil český amatér Jiří Zuska. Nejlépe zvládl náročné třetí kolo a se skóre -15 vyhrál o sedm ran.

Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavření ...
Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavření ...

03.04.2020 | Loňský nejlepší český amatér Jiří Zuska, druhým rokem studující v Lousiville, by se rád vrátil po předčasně ukončené univerzitní sezóně do Česka. Cestu mu však může zkomplikovat případné zrušení odletů z Chicaga, jediného letiště stále provozujícího lety do Evropy.

Klára Spilková po první americké sezóně: Byla ...
Klára Spilková po první americké sezóně: Byla ...

16.12.2019 | Česká golfistka Klára Spilková bude hrát i příští sezónu na LPGA Tour. Už nyní se čerstvě pětadvacetiletá hráčka, která převzala v neděli večer cenu pro nejlepší českou profesionálku, nemůže dočkat, až znovu vlétne do turnajů a prodá zkušenosti z prvního „amerického“ roku.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde