Česká golfová federace

Aktuality

Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích

Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích

Klára Kuchařová, Čtvrtek 5. prosince 2019

V závěru roku se už příliš turnajů nehraje ani v zahraničí, ohlédnutí za postavením českých reprezentantů na světových žebříčcích se tak letos už výrazně nezmění. Jména nejlepších amatérů i profesionálů zůstávají sice bez velkých změn, ovšem letošní posun řady z nich si zaslouží velkou pozornost.

Rolex Women’s Ranking

Nejlepší česká profesionálka Klára Spilková odehrála svou první sezónu na okruhu LPGA a i přes delší zdravotní pauzu v průběhu sezóny si kartu na nejvyšší ženský okruh udržela. V žebříčku Rolex Women’s World Golf Rankings jí právě patří 367. místo.

Druhou nejlepší Češkou v ženském profesionálním žebříčku je amatérka Tereza Melecká (711.). První tisícovku mezi českými hráčkami uzavírají Kateřina Vlašínová (725.), amatérka Patricie Macková (843.) a Karolína Vlčková (850.).

Hodnocení dalších českých hráček v žebříčku: Tereza Koželuhová (1063.), Hana Ryšková (1080.), Šideri Váňová (1090.), Jana Melichová (1108.), Sára Kousková (1158.) a Lucie Hinnerová (1171.).

Official World Golf Ranking

Ondřej Lieser vede české golfisty v mužském světovém žebříčku Official World Golf Ranking na 504. místě. Jan Cafourek (926.) ho doplňuje v nejlepší tisícovce.

V TOP 1500 figurují amatér rovněž Vítek Novák (1164.), Stanislav Matuš (1396.) a amatér Petr Hrubý (1461.). Mezi TOP 2000 nalezneme také Filipa Mrůzka (1756.) a Aleše Kořínka (1923.), 2005. místo aktuálně patří Michalu Pospíšilovi.

Světový amatérský žebříček WAGR 

Do výšin světového amatérského žebříčku zamířilo několik českých amatérů a amatérek, kteří mají za sebou velmi úspěšný podzimní semestr v zámoří. Příští rok se sestavování žebříčku WAGR bude měnit. Celkem je aktuálně na žebříčku 46 českých žen a 44 mužů.

Ženy

Nejlepší česká amatérka Sára Kousková je právě na 53. příčce ženského pořadí, což je její nejlepší umístění v kariéře. 

V elitní stovce ji doprovází Jana Melichová (95.), která se v letošní sezóně pohybovala na pomezí nejlepší stovky. V TOP 200 jsou také Tereza Melecká (108.) a Kristýna Frýdlová (175.).

V nejlepší pětistovce je dalších pět Češek: Gabriela Roberta Vítů (251.), Patricie Macková (256.), Hana Ryšková (279.), Marie Luňáčková (324.) a Františka Luňáčková (457.).

V tisícovce figurují také Tereza Koželuhová (563.), Sarah Hricíková (735.) a Agáta Vahalová (992.).

Muži

Také nejlepší český amatér Jiří Zuska dosáhl ke konci roku svého dosavadního maxima, a tím je 143. místo v mužském světovém amatérském žebříčku. V první dvoustovce ho doplňuje Václav Tichý (186.), mezi 500 nejlepšími figurují také Matyáš Zapletal (370.) a Petr Hrubý (493.).

V TOP 1000 dále působí David Benák (603.), Gordan Brixi (759.), Filip Ráža (798.) a Hynek Groh (809.).

Datum: Čtvrtek 5. prosince 2019
Všechny články autora

Související články

Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...
Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...

22.07.2020 | Zatímco profesionální sezóna se teprve rozjíždí, amatéři se chystají na domácí vrchol sezóny. V čele českých hráčů a hráček ve světových žebříčcích jsou amatéři Sára Kousková a Jiří Zuska a profesionálové Klára Spilková s Ondřejem Lieserem. Jakub Janda je dokonce v čele evropského pořadí nadějí.

Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění
Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění

29.02.2020 | Nový systém ve světovém amatérském žebříčku WAGR způsobil výrazné změny, ale od té chvíle k velkým výkyvům nedošlo. Dlouhodobě nejlepší Klára Spilková a Ondřej Lieser i nadále vládnou českým profesionálům, v čele amatérů zůstávají Jiří Zuska a Tereza Melecká.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné
České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné

21.09.2019 | Konec domácí sezóny výkonnostních hráčů klepe na dveře a jména nejlepších Čechů se během roku ani jednou nezměnila. Těmi nejvýše postavenými jsou i nadále Klára Spilková s Ondřejem Liesere mezi profesionály a Sára Kousková s Jiřím Zuskou mezi amatéry.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

29.08.2019 | Hlavní sezóna se převalila do své závěrečné fáze, ale nejlepší čeští hráči na světových žebříčcích se stále nemění. Profesionálům vládnou Klára Spilková s Ondřejem Lieserem, amatérskými jedničkami jsou Sára Kousková s Jiřím Zuskou. České dvojky se naopak ve většině případů během prázdnin změnily.

Melecká přebírá post nejlepší české amatérky na ...
Melecká přebírá post nejlepší české amatérky na ...

23.01.2020 | Nový systém světového amatérského žebříčku WAGR výrazně zamíchal s pořadím nejen českých hráčů a hráček. Nejvýraznější změnou je posun Terezy Melecké do čela českých amatérek, Jiří Zuska si post české jedničky s přehledem drží. Ondřej Lieser a Klára Spilková vládnou nadále mezi českými profesionály.

Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...
Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...

23.11.2020 | Velký ohlas vyvolal úspěch Ondřeje Liesera v celé golfové komunitě, ale velkou pozornost mu věnuje především skupina výkonnostních hráčů, kteří stejně jako jejich kolega usilují o cestu mezi golfovou elitu. Řada z nich připomněla, že to je pro ně také další motivace, aby se jim podařil stejný krok.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde