Česká golfová federace

Aktuality

Golfový rok 2019 očima prezidenta Zdeňka Kodejše

Golfový rok 2019 očima prezidenta Zdeňka Kodejše

Petr Halaburda, Sobota 2. listopadu 2019

K hodnocení domácí golfové sezóny ohledně sportovních úspěchů se přední funkcionáři ČGF dostali již opakovaně. Prezident ČGF Zdeněk Kodejš tak tentokrát bilancoval aktuální dění v českém i mezinárodním golfu a v dalších oblastech.

Český sport je podfinancován

Český sport obecně stále trápí nedostatečné financování a Zdeněk Kodejš se nijak netají, že je velkým kritikem současného systému. „Jsem přesvědčen, že stát prostřednictvím ministra Plagy a náměstka Kováře  na financování sport zcela rezignoval. Pokračují tak v „práci“ paní exministryně Valachové a situace především ve sportovních klubech už začíná být opravdu kritická.  Stát si musí uvědomit, že bez dotování sportu se zdraví národa bude stále zhoršovat,“ je Kodejš nekompromisní.

I proto podle něj je tuzemské sportovní hnutí jednotné a věří svorně Národní sportovní agentuře pod vedením Milana Hniličky. „Jsme jednotní, ale musíme počkat na příští rok, kdy se agentura bude dávat dohromady. Budou přicházet noví zaměstnanci agentury, a podle mých zpráv to vypadá, že půjde o řadu kompetentních lidí, kteří o sportu něco vědí a to je příslib zlepšení. Milan Hnilička tvrdě pracuje, aby vše od roku 2021 fungovalo,“ je přesvědčen šéf českého golfu.

Golfová infrastruktura

Pro český golf je důležité, aby fungovala také celá infrastruktura, tedy i golfové resorty a hřiště. „Jedná se o privátní subjekty, kde nejde o naši odpovědnost. Ale je i pro nás důležité, aby se jim dařilo a naštěstí nemám žádné dramatické informace, že by se hřiště ekonomicky pokládala. Je to samozřejmě tvrdá práce, v každém regionu je situace trochu odlišná a především venkovská hřiště musí svoji činnost hodně přizpůsobit možnostem,“ nevidí přesto nijak černě současnou situaci Zdeněk Kodejš.

Činnosti resortů se snaží ostatně pomáhat projekty na podporu rozvoje golfu Se školou na golf i Bav se golfem, které současné vedení ČGF vytrvale podporuje. „Věřím, že většina resortů tyto aktivity chápe. Základní myšlenkou našich projektů je polepšit jméno golfu a připravit celkovou atmosféru tak, aby samotná hřiště mohla dále dostávat každodenně golf do povědomí široké veřejnosti. Je to nikdy nekončící práce a vzájemná kooperace je bezpodmínečně nutná.“

Nástupce Staffana Johanssona?

Jak již vedení ČGF potvrdilo, švédského kouče Staffana Johanssona čeká poslední sezóna v českých službách. Jak daleko je federace s hledáním jeho nástupce – bude hledat doma, nebo znovu za hranicemi? „Od počátku Staffanova působení jsme od něj žádali, aby pomáhal zvyšovat vzdělanost našich trenérů. Máme nyní řadu schopných mladých koučů, příští rok dáme podpoře jejich výchově ještě větší důraz. Ale na rozhodnutí, kdo bude jeho nástupcem, je ještě čas. Stejně jako na rozhodnutí, zda půjde o domácího trenéra, nebo budeme znovu hledat v zahraničí,“ míní prezident ČGF.

Podpora profesionálů

Českých hráčů na profesionálních sériích stále není mnoho, ale je zřejmý mírný posun sezónu od sezóny. Muži o sobě dávají více vědět na Challenge Tour, úspěšní jsou na Pro Golf Tour, český golf má zastoupení na LPGA Tour i Symetra Tour, stále více je o Češkách slyšet na LET Access Series. Na startu kariéry je tak nová skupina mladých profesionálů a profesionálek. Bude se něco měnit na jejich podpoře?
„Také to souvisí s financováním a věřím, že díky změně dotačního systému bude i více prostředků pro reprezentaci. My přes nynější finanční výpadky držíme naše programy s jasně danými kritérii a věříme, že budeme mít v budoucnu lepší možnosti i k podpoře mladých profesionálů. Nikdy sice nebudeme schopni zaplatit žádnému hráči či hráčce celou sezónu, ale částečná finanční podpora je tam už nyní – někteří mají navíc k dispozici servis v podobě účasti na kempech, zdravotní péči a podobně. Podle reakcí hráčů cítím, že naše možnosti chápou – pokud bychom výrazně přidali na podpoře profesionálů, pak bychom obrali naše mladé amatérské talenty a to si nemůžeme dovolit.“

Golfová diplomacie

Zdeněk Kodejš je už druhým rokem členem výkonného výboru Evropské golfové asociace (EGA) a na nedostatek práce v diplomatických službách si zatím stěžovat nemůže. „Byly to hektické dva roky. Před rokem při příchodu nových pravidel a především letos díky přípravě nového Světového handicapového systému (WHS). Bylo kvůli tomu hodně osobních setkání výboru, jednání se zástupci WHS, USGA, řada telekonferencí i hodně administrace, protože se připravovala implementace technických podmínek do smluv. Nyní se již podepisují smlouvy mezi EGA a národními federacemi a počátkem roku začne přechod, do kterého se pouštíme hned v lednu také v České republice,“ připomněl Zdeněk Kodejš, na čem výbor vedle své obvyklé činnosti především pracoval.

Příští rok by měl být z pohledu EGA poněkud klidnější. „Letos jsme přidali mistrovství Evropy MID amatérek, evropských šampionátů máme nyní čtyřiadvacet a vznik dalších se již nepředpokládá. Z pohledu evropského golfového kalendáře to bude i tak bohatý rok, ale žádné další změny se nechystají,“ předpokládá prezident ČGF.

 

Datum: Sobota 2. listopadu 2019
Všechny články autora

Související články

European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...
European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...

03.04.2024 | Radostná zpráva pro český golf přišla ze sídla Evropské golfové asociace (EGA). Po 7 letech a počtvrté v 46leté historii nejvýznamnější akce juniorských družstev v Evropě se její pořadatelství vrátí v roce 2025 do ČR. Mezi domácími resorty padla na výboru EGA už podruhé volba na brněnskou Kaskádu.

Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...
Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...

26.03.2024 | Soutěže družstev ČGF začnou o druhém květnovém víkendu, kdy startuje 1. a 2. liga družstev mužů a žen na Karlštejně a v Olomouci. Extraliga mužů a žen má své úvodní kvalifikační trojkolo na programu až na konci června v Telči. Novinkou sezóny je první ročník Czech Young Masters v srpnu na Ypsilonce.

Kurz maršálů golfových resortů 2024
Kurz maršálů golfových resortů 2024

25.03.2024 | Panorama Golf Resort přivítal 20. a 21. března 30 účastníků Kurzu maršálů golfových resortů s otevřenou náručí a nádherným jarním počasím. Česká Asociace Golfových Maršálů pořádala s podporou České golfové federace 15. kurz maršálů golfových resortů.

Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024
Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024

16.03.2024 | Již na tradičním místě, v pražském Wellness Hotelu Step, proběhla v sobotu 16. března konference České golfové federace. Delegáti rozhodli o rozpočtu pro rok 2024, který zahrnoval jak investici do nového IT systému nové generace, tak i návrat k marketingové podpoře golfu.

Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy
Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy

02.02.2024 | Česká golfová federace, CZECH GOLF CONSULTING s.r.o. a Profesionální golfová asociace hráčů a učitelů golfu v ČR vypisují kurz Trenér golfu ČGF III. třídy. Vzdělávací kurz má podobu základního trenérského kurzu v rozsahu 40 hodin. Více informací naleznete v odkaze.

Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce
Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce

01.02.2024 | Zástupci regionů se na pondělní schůzi STK ČGF dohodli na modelu soutěží družstev mládeže. Do kalendáře přibyla nová soutěž pod názvem Czech Young Masters, kterou bude hostit liberecká Ypsilonka. Finále soutěží družstev do 14 a 18 let se odehrají na Kaskádě.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok
Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok

23.12.2023 | Na konci roku přichází ohlédnutí za uplynulou sezónou, bilancování cílů, splněných či nesplněných úkolů. Snad každý golfový hráč si vzpomene na svoji podařenou jamku, skvěle zahraný putt nebo jiný golfový zážitek. Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce a mnoho příjemných chvil na golfu v příštím roce.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde