Česká golfová federace

Aktuality

ME družstev: Česko-islandský souboj dorostenci zvládli, muži padli

ME družstev: Česko-islandský souboj dorostenci zvládli, muži padli

Petr Halaburda, Čtvrtek 11. července 2019

Pouze z poloviny skončily úspěchem česko-islandské souboje na úvod play-off mistrovství Evropy družstev. Chlapecký tým vyhrál 4:1 a bude hrát o pořadí na 9.-12. místě, muže po porážce (1:4) čekají záchranářské boje o udržení v nejvyšší evropské divizi.

ME muži, Švédsko

Zpočátku se duel proti Islandu vyvíjel velmi dobře a zdálo se, že české golfisty budou v dalších dnech čekat souboje o historicky nejlepší umístění. Jenže otočil se průběh čtyřhry (prohra na 19. jamce) i dalších zápasů, a tak svůj souboj vyhrál nakonec pouze Jiří Zuska (2&1). Na druhé devítce sice ještě zabojoval Šimon Zach, který prohrával už o pět jamek a stáhnul skóre na rozdíl jediné, ale ani on už zápas nedokázal otočit a prohrál 2&1.

Prohra 1:4 odsoudila český tým do spodního pavouku družstev, které budou bojovat o pořadí na 13.-16. místě, přičemž účast v elitní evropské divizi si zachová pouze nejlepší z této čtveřice.  V pátek proto musí Češi proti Nizozemsku zvítězit, v druhém duelu ohrožených se střetnou Slovinsko s Finskem.

„Utkání proti Islandu se až na dvouhru Šimona Zacha vyvíjelo poměrně příznivě. Čtyřhra Petr Janík, Kryštof Strýček se po šesti jamkách ujala vedení o tři a předváděla solidní hru. Jiří Zuska proti nejlepšímu hráči soupeře nic neztrácel, ba naopak. Brzy se ujal těsného vedení a nakonec jako jediný český hráč slavil vítězství na 17. jamce. Vyrovnaný zápas hrál Matyáš Zapletal a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy se dostane nad svého soupeře. Od šesté do deváté jamky si Jakub Bareš připsal čtyři vyhrané jamky v řadě a vymazal ztrátu dvou jamek z úvodu,“ popsal radostnější část dne kapitán Luboš Klikar.

Jediný, kdo se od začátku trápil, byl Šimon Zach. „Po pěti jamkách prohrával o pět, což se tomuto hráči možná nikdy v životě nestalo. Zatímco Šimon však začal svou ztrátu postupně umazávat, ostatní hráči s výjimkou Jiřího Zusky naopak ze svého náskoku začali ztrácet. Čtyřhra, která měla na účet týmu připsat bod, prohrála na 19. jamce. Před posledními dvěma jamkami o dvě prohrávali Matyáš, Jakub i Šimon. Takovýto tlak se prostě už nedal ustát. Islanďané nám uštědřili stejně jako vloni v Berlíně porážku 4:1,“ uzavřel popis dnešní prohry Klikar.

Výsledky

ME chlapci do 18 let, Francie

Už v druhém kole kvalifikace na rány se český tým zvednul a dnes proti Islandu stoupající sebevědomí jen potvrdil. Ve většině duelů měli od počátku navrch, nejpřesvědčivěji své soky zdolali Filip Jakubčík (6&5) a Václav Tichý (5&4), svůj souboj prohrál pouze Filip Ráža (2&1).

Po výhře 4:1 čekají český dorostenecký tým boje ve skupině o 9.-12. místo. V pátek je čeká utkání proti Portugalsku, na vítěze pak na závěr v sobotu možnost vybojovat konečné deváté místo.

"Dnes jsem o výsledek neměl obavu ani na chvíli. Kluci podali naprosto soustředěný výkon, ani na okamžik nedali soupeři možnost zápas zdramatizovat, dobře si byli vědomi, že Islanďané dokážou být houževnatí do posledního puttu. Trochu se trápí Filip Ráža, ale jeho chvíle ještě přijdou v dalších zápasech," je přesvědčen kapitán týmu Svatopluk Býma.

A podobný odpovědný přístup si od týmu slibuje také proti Portugalcům. "Ti sice nejsou extra dlouzí, mají tu i fyzicky menší hráče. Ale o to více dominují v krátké hře, bude se rozhodovat hlavně na greenu," předpovídá Býma.

Výsledky

Datum: Čtvrtek 11. července 2019
Všechny články autora

Související články

Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...
Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...

24.06.2021 | Skvělé kolo má za sebou Filip Ráža na ME ve Francii – zapisoval 66 ran a přiblížil se hranici cutu, na stejném celkovém výsledku (even par) je také Jiří Zuska. Slibný vstup do BMW International Open v Mnichově zaznamenali Šimon Zach (-2) a Ondřej Lieser (-1).

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

ME družstev: Muži i dorostenci si postup do osmičky ...
ME družstev: Muži i dorostenci si postup do osmičky ...

09.07.2019 | Pořádně tvrdý boj čeká ve středečním druhém kole české týmy mužů i chlapců, pokud se chtějí na svých evropských šampionátech probít do elitní skupiny pro osm nejlepších. Muži jsou po prvním kole vzdáleni TOP 8 devět ran, dorostenci ztrácejí ještě o ránu více.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Na ME prošel cutem pouze Zuska, na evropských ...
Na ME prošel cutem pouze Zuska, na evropských ...

25.06.2021 | Na individuálním mistrovství Evropy mužů prošel cutem do finálového kola ze čtveřice českých hráčů pouze Jiří Zuska (-2). Finálový víkend si nezahraje ani jeden ze tří českých golfistů startujících na European Tour a Challenge Tour.

Mužské ME, 1. kolo: vydařený vstup Zusky, Rážu ...
Mužské ME, 1. kolo: vydařený vstup Zusky, Rážu ...

23.06.2021 | Rozdílné pocity mají po dohrání úvodního kola čeští golfisté na individuálním mistrovství Evropy ve Francii. Nejlépe za úspěšným výsledkem vykročil Jiří Zuska (-3), který se drží na děleném 20. místě.

Evropský šampionát jednotlivců startuje ve Francii ...
Evropský šampionát jednotlivců startuje ve Francii ...

23.06.2021 | Se čtyřmi českými hráči na startovní listině startuje dnes ve Francii mužské individuální mistrovství Evropy. Navázat na někdejší největší český úspěch v podobě bronzové medaile Šimona Zacha bude chtít kvarteto Jiří Zuska, Filip Ráža, Petr Hrubý a Václav Tichý.

Na závěr španělského kempu bere Mrůzek počtvrté ...
Na závěr španělského kempu bere Mrůzek počtvrté ...

09.03.2021 | I při svém posledním startu během zimního španělského kempu skončil Filip Mrůzek v desítce nejlepších, na turnaji série Toro Tour obsadil šesté místo. V turnaji startovali také Filip Ráža (16.), Šimon Zach, David Tomi (oba 25. místo) a Kryštof Strýček (45.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde