Česká golfová federace

Aktuality

Vítek Novák po triumfu ocenil soupeře, náročné hřiště mu nevadilo

Vítek Novák po triumfu ocenil soupeře, náročné hřiště mu nevadilo

Petr Halaburda, Pátek 21. června 2019

Jako jediný má u konečného výsledku zapsané záporné číslo. Český amatér Vítek Novák ovládl dramatické třídenní boje v rámci premiérového ročníku Czech Clasic By Czech Golf Federation, který skončil ve čtvrtek odpoledne na Kaskádě. Ani náročné hřiště mu prý nevadilo.

Vítek Novák nemá ve zvyku ukazovat velká radostná gesta a také ve čtvrtek byste na něm na první pohled nepoznali, že má za sebou životní výsledek. No životní… Vítek tak totiž první vítězství mezi profesionály, byť stále ještě amatér, označit nechtěl.

„Každá soutěž je jiná. Těžko poměřovat amatérské vítězství a vítězství mezi kluky, z nichž řada z nich často hraje například i Challenge Tour. Samozřejmě si ho moc cením, ale nechci ho srovnávat s jinými výsledky,“ vyprávěl krátce poté, co už věděl, že zvedne pohár pro nejlepšího.

Turnaj měl kvůli počasí poměrně bláznivý průběh, a tak ani vítězný pocit si nemohl Novák vychutnat na greenu osmnáctky, jak bývá obvyklé. Hráče po více než hodinovém přerušení třetího kola kvůli bouřce sezval ředitel soutěže k mítinku, kde jim tlumočil rozhodnutí soutěžního výboru, že se kolo ruší a zůstávají v platnosti výsledky po druhém kole.

V té chvíli bylo jasné, že se třiadvacetiletý golfista stane druhým českým vítězem v sezóně Pro Golf Tour po Janu Cafourkovi, který vyhrál v květnu na Haugschlagu.

Vítek Novák se vrátil teprve nedávno z Ameriky, kde absolvoval další rok univerzitního studia a na české půdě tak hrál první turnaj po více než jedenácti měsících. I proto bude mít jeho triumf zřejmě dostatečný ohlas rovněž za mořem. „Nevím úplně, jak moc sledují trenéři na univerzitě výsledky v Evropě, ale asi se to k nim donese,“ odpověděl na dotaz, co na cenný titul řeknou na univerzitě v Kansas City v Missouri.

Hodně se toho během třídenních bojů namluvilo o stavu hřiště, ale od Nováka byste kritiku na Kaskádu neslyšeli. „Ano, souhlasím, bylo nastavené složitě, ale jde o profesionální turnaj, to sem prostě patří. S tím je třeba se na takové úrovni občas vyrovnat. Hřiště je z mého pohledu ve skvělé kondici,“ odrážel poznámky, že vysoké roughy hráčům až příliš komplikovaly hru.

Nezapomněl ale ocenit rovněž své soupeře ve finálovém flightu, i když nakonec se výsledky ze závěru nepočítaly. „Petr Hrubý hrál velmi dobře celé tři dny a potvrdil to i v posledním kole. A také Allen John prožil výborný turnaj, je to výborný parťák,“ vyzdvihl své dva kolegy, kteří se po jeho boku objevili při slavnostním vyhlášení.

Složení oceněné trojice na profesionální turnaj bylo skutečně zajímavé: Dva čeští amatéři a hendikepovaný sportovec - Allen John je totiž vítězem letní Deaflympiády z roku 2017, kde se střetávají neslyšící z celého světa.

Datum: Pátek 21. června 2019
Všechny články autora

Související články

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...
Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...

14.04.2022 | Skvělá dvě kola a vítězné dvoujamkové play-off přineslo Janu Cafourkovi v Egyptě druhý titul na sérii Pro Golf Tour v kariéře. Český profesionál měl sice pozvolnější úvodní den (72), ale poté přišel fantastický finiš (67+66), vítězství a zisk pěti tisíc dolarů.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...
Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...

02.04.2022 | Českým profesionálkám hrajícím na turnaji LET v Jihoafrické republice finálová kola nevyšla, Kristýna Napoleaová a Šideri Váňová skončily s výsledkem +19 na děleném 63. místě. Dobré zprávy naopak přišly ze silně obsazeného amatérského turnaje ve Španělsku, kde obsadilo ženské družstvo druhé místo.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde