Česká golfová federace

Aktuality

Kateřina Vlašínová by ve Švédsku ráda prodloužila sérii

Kateřina Vlašínová by ve Švédsku ráda prodloužila sérii

Klára Kuchařová, Čtvrtek 13. června 2019

Kateřina Vlašínová si po dokončení studia ve Virginii splnila dlouholetý sen, kterým byl přestup k profesionálkám. Na okruhu LET Access se jí letos daří, na posledních dvou turnajích se umístila v TOP 10. Nejbližší možnost přidat další bude mít na turnaji ve Švédsku, který startuje dnes.

Po dokončení čtyřletého studia v USA jste přešla k profesionálkám. Byl to dlouhodobý plán nebo jste se tak rozhodla až po konci působení v týmu Old Dominion? 
O tom, že budu hrát jednou golf profesionálně už jsem snila dávno před tím, než jsem odešla studovat do USA. Byl to pro mě dlouhodobý plán, ale zároveň jsem se nechtěla spoléhat na to, že to bude moje jediná možnost. Obzvláště ve sportu se může stát něco nečekaného, a proto jsem se rozhodla pro americkou cestu, abych mohla využít delší sezóny a kvalitního zázemí k tréninku a zároveň měla dokončené vzdělání jako „zadní vrátka.“ Jsem moc ráda, že jsem se před pěti lety pro Ameriku rozhodla a toto rozhodnutí bych udělala kdykoliv znovu. Jen těžko si dokážu představit, jak bych skloubila trénink a profesionální turnaje s vysokou školou v Česku.

Jak se teď liší vaše tréninky a přípravy na turnaje v porovnání s USA? 

V USA jsem byla až do prosince minulého roku. Musím přiznat, že po čtyřech letech tréninku v teplejším počasí a s tréninkovým zázemím v bezprostřední blízkosti od univerzitního kampusu, byl pro mě návrat do indooru na několik měsíců těžký. Navíc díky univerzitnímu zázemí a týmu máte kolem sebe lidi se stejným cílem a máte pocit, že jde vše mnohem snáz když na to nejste sama. Hodně mi pomohla reprezentační soustředění v Abu Zabí a Turecku, ale i tak si myslím, že měl přesun zpět vliv na můj pomalejší start do sezóny.

I když jsem teď zpátky „doma“ a bydlím ve své rodné Třebíči, přijdu si spíš jako takový golfový emigrant a trénuju všude, kde se dá a neustále se motám mezi domovem, Brnem, Prahou, Plzní a teď v sezóně všude možně po Evropě. Trochu mi chybí nějaká rutina, kvalitní trvalé zázemí a klid.

Už loni jste se jako nejlepší amatérka umístila v TOP 10 na turnaji LETAS v Belgii. Dalo vám to více sebevědomí do účastnění v dalších profesionálních turnajích a celkově do přechodu k profesionálkám?  
LETAS v Belgii (viz foto) jsem vnímala jako každý jiný turnaj v sezóně a jen jsem se snažila jako vždy zahrát co nejlepší výsledek. Turnaj, který mi dal sebevědomí a motivaci k přechodu k profesionálkám byl Tipsport Golf Masters na Dýšině, kde jsem v roce 2015 jako jediná Češka prošla cutem. Ve finálovém kole jsem si poprvé vyzkoušela jaké je hrát před davy fanoušků a byl to pro mě tak krásný a emotivní zážitek, že ho mám v paměti i dnes a stále mě žene dopředu.

Jak se vám zatím líbí život na profesionální tour? Splňuje to vaše očekávání nebo jste si představovala něco trochu jinak?
Už od doby, co jsem tyto profesionální turnaje hrála jako amatérka vím, že se na LETAS musím pravidelně umísťovat v TOP10, aby se mi vůbec zaplatily náklady na turnaje. Na hodně turnajů proto jezdím sama bez caddyho a často je mi smutno po rodině, příteli a pejscích. Je moc fajn pokud na nějakém turnaji nabízí bydlení u hostujících rodin, člověka to hodí více do pohody. Také jsem čekala, že nebude lehké najít sponzory, ale jsem vděčná alespoň za podporu ČGF a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kteří mi pomáhají s některými náklady na přípravu. Pokud se mi časem podaří najít více lidí kromě mé rodiny, kteří by mě mohli nějakým způsobem podpořit, byla by to velká pomoc a zároveň úleva. I tak se mi život na profesionální tour líbí a myslím, že mám velké štěstí, že dělám to, co miluju.

Poslední dva turnaje se vám vydařily a v obou jste se umístila v TOP 10. Co se vám nejvíce dařilo a jak byste své poslední dva týdny zhodnotila?
Až na pár výjimek se mi v obou turnajích dařilo nedělat příliš chyb z týčka a vytvářet si tak hodně šancí skórovat. Za desítku jsem ráda, ale vím, že jsem blízko a od těch přednějších pozic mě dělí jen o něco víc proměněných puttů, sebevědomí a klidnější hlava.

Jaké jsou vaše nejbližší plány pro tuto sezónu?
Tento týden hraju LETAS ve Švédsku, což bude můj pátý turnaj za sebou. Pak budu mít týden volna před LETAS v Belgii a na červenec mám naplánované dva turnaje LETAS ve Španělsku. Moc už se těším na srpen, až si konečně zahraju na domácí půdě na Konopišti a oblíbeném Karlštejně. Později mám v plánu ještě LETAS ve Švédsku, Německu a Francii, a koncem roku kvalifikační školu na Ladies European Tour.

Datum: Čtvrtek 13. června 2019
Všechny články autora

Související články

Vlašínová stříbrná ve Španělsku, Lieser třináctý
Vlašínová stříbrná ve Španělsku, Lieser třináctý

16.01.2020 | Výbornou formu před kvalifikační školou LET prokazuje Kateřina Vlašínová, která vybojovala druhé místo na turnaji ze série The Gecko Tour. Ondřej Lieser v posledním kole Pro Golf Tour vypadl z TOP 10, ve finiši si polepšil Filip Mrůzek.

Nevydařený závěr Spilkové. Vlašínová 25.
Nevydařený závěr Spilkové. Vlašínová 25.

06.10.2019 | Dvě naprosto rozdílné devítky má za sebou v závěrečném kole turnaje Volunteers of America Classic série LPGA Tour česká profesionálka Klára Spilková. V závěrečném kole hrála 74 (+3) ran a obsadila dělené 58. místo.

Hana Ryšková nejlepší amatérkou na turnaji LETAS ...
Hana Ryšková nejlepší amatérkou na turnaji LETAS ...

15.06.2019 | Hana Ryšková obsadila třinácté místo na turnaji LET Access Series ve Švédsku a byla vyhlášena nejlepší amatérkou v soutěži. Dělené 41. místo obsadila česká profesionálka Kateřina Vlašínová.

„Druhá evropská liga“: Muži cutem neprošli, Ryšková ...
„Druhá evropská liga“: Muži cutem neprošli, Ryšková ...

14.06.2019 | V druhých nejvyšších evropských profesionálních sériích se českým zástupcům dařilo napůl: Stanislav Matuš s Janem Cafourkem na Challenge Tour cutem neprošli, zatímco Karolína Vlašínová i amatérka Hana Ryšková budou hrát sobotní finálové kolo.

Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...
Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...

19.12.2021 | Tři české golfistky zůstávají ve hře o úspěch v kvalifikaci pro nadcházející sezónu Ladies European Tour. V desítce nejlepších jsou před závěrečným pátým kolem Sára Kousková i Tereza Melecká, bojovat o TOP 20 může i Kristýna Napoleaová.

Skvělý český den na Q-School LET
Skvělý český den na Q-School LET

18.12.2021 | Parádní den má za sebou český golf na Q-School Ladies European Tour ve Španělsku. Tři hráčky se dostaly pod par hřiště, dvě už jsou dokonce v TOP 20 zajišťující plnou hrací kartu na příští sezónu nejvyšší evropské série.

Všechny české golfistky na Q-school ve hře o kartu ...
Všechny české golfistky na Q-school ve hře o kartu ...

17.12.2021 | Všechny čtyři české hráčky na Q-School Ladies European Tour jsou po druhém kole v naději, že budou bojovat o kartu pro příští sezónu i v pondělním finále, kam postoupí 65 nejlepších.

Finálová část Q-Series LET začíná i se čtyřmi ...
Finálová část Q-Series LET začíná i se čtyřmi ...

15.12.2021 | Čtyři české hráčky se zapojí do závěrečné fáze kvalifikace Ladies European Tour pro rok 2022. K trojici kvalifikované z minulého týdne (Tereza Melecká, Kateřina Vlašínová, Sára Kousková) se připojí Kristýna Napoleaová, která měla účast zajištěnu za své výsledky na nižší LETAS Access Series.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde