Česká golfová federace

Aktuality

Celorepublikové STK změnilo model soutěží družstev mládeže i regionální uspořádání soutěží družstev mužů a žen

Celorepublikové STK změnilo model soutěží družstev mládeže i regionální uspořádání soutěží družstev mužů a žen

Petr Halaburda, Pátek 15. února 2019

Reorganizace týmových soutěží mládeže, změna v regionálním uspořádání soutěží mužů a žen a další aktuální úkoly pro nadcházející sezónu byly obsahem dnešního jednání Celorepublikové schůze regionálních delegátů STK ČGF.

Setkání se uskutečnilo pod vedením předsedy STK ČGF Aleše Libecajta tradičně s předstihem před startem sportovní sezóny v pražském Erpetu. Delegáti čtyř regionů mimo jiné rozhodovali, zda změnit model soutěží družstev mládeže. Hlavním důvodem navrhovaných změn bylo navrácení jamkových soubojů do finálových částí mládežnických šampionátů.

Činovníci se proto rozhodli k návratu ke dvěma společným kvalifikacím – společně pro oba západní respektive pro východní regiony v kategoriích smíšených družstev U14 i chlapeckých a dívčích týmů U18. Neprošel tak protinávrh, aby se především z logistických důvodů hrálo odděleně v každém regionu. Kvalifikace se bude hrát nadále na rány, z každé skupiny postoupí čtyři nejlépe umístěná družstva.

V Poháru klubů, což je soutěž smíšených týmů do 16 let, zůstává kvalifikace v původní podobě, tedy ve čtyřech skupinách Východ A, Východ B, Západ A, Západ B. Finále bude hrát šestnáct družstev.

K přeskupení došlo ve dvou nejnižších ligách mužů a žen, kde startovaly výrazně rozdílné počty týmů v jednotlivých skupinách krajských soutěží družstev mužů. Podle nově schváleného modelu tak bude počet ve skupinách vyváženější a vzniknou čtyři skupiny: A (Západ), B (Střed a Jih), C (Severovýchod) a D (Východ B).

Předseda komise rozhodčích Dalibor Procházka informoval jak o všech nových pravidlových publikacích, tak chystaných školení rozhodčích. „Pro letošní sezónu chystáme novou Hard Card, kde sice nedochází k zásadním změnám, ale bude reflektovat pravidlové změny a na základě připomínek přidáme rovněž kodex chování,“ prozradil Procházka.

V roli předsedy normovací komise přidal Procházka informace o pokračování projektu „Krátká odpaliště“, který by měl přispět k větší průchodnosti hřišť pro děti, seniory a začínající golfisty. Žádost dosud podalo na pětadvacet hřišť, téměř u poloviny z nich se podařilo přidat nová odpaliště už na podzim.

Součástí jednání byly i zprávy z dalších úseků včetně sportovního, kde Luboš Klikar informoval o prvním roce působení Staffana Johanssona u reprezentačních výběrů a v Tréninkovém systému ČGF, připomněl i největší akce letošní sezóny v čele s European Young Masters, které se bude hrát v nejbližších dvou letech v České republice. Aleš Libecajt informoval o novinkách v oblasti vzdělávání trenérů.

FOTO: ČGF/Zdeněk Sluka

Datum: Pátek 15. února 2019
Všechny články autora
Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde