Česká golfová federace

Aktuality

Výuka tělesné výchovy v českých školách se musí změnit, apelují odborníci

Výuka tělesné výchovy v českých školách se musí změnit, apelují odborníci

Petr Halaburda, Sobota 9. února 2019

Děti musejí začít sportovat již v útlém dětství a ideálním místem pro získání zdravých pohybových návyků je škola. Shodli se na tom účastníci čtvrteční konference, které uspořádala Česká unie sportu. Základem musí být změna a rozšíření výuky tělesné výchovy.

Během konference demonstrovali ve svých vystoupeních výsledky špatných pohybových návyku přední čeští trenéři, sportovní lékaři a další experti, kteří se shodli na tom, že děti musejí začínat s pohybem v útlém dětství už v předškolním věku a v maximální míře na základních školách.

Téměř třetina dětí v České republice se již nyní potýká s obezitou. „A nedostatek pohybu má za následek, že přibývá i dětí s vadami řeči a pozornosti, mají potíže s psaním a čtením,“ upozornil sportovní ředitel České basketbalové federace Michal Ježdík, podle kterého se spoléhá na organizované sportování mládeže. „Jenže cílený trénink a důraz na výsledky oslabují kreativitu. Nejlepší světoví sportovci získali hodně svých schopností už předtím na ulici, na plácku, s kamarády ve škole,“ připomněl Ježdík.  

Škola má tak pro sportovní východu dětí klíčový význam. „Zvýšit se musí počet hodin tělesné výchovy, ale také způsob jejich využití. Potřebujeme učitele, kteří dokáží děti udržet v pohybu během celé hodiny a zapojit všechny jejich smysly,“ prohlásil Antonín Plachý, vedoucí úseku vzdělávání fotbalové asociace.

Souhlasil s ním Slavomír Lenner, šéftrenér Českého svazu ledního hokeje. „Ale nestačí přidat hodinu. Potřebujeme pět hodin týdně a také investice do sportovišť, kterými budou školy disponovat. A také právní ochranu učitelů, aby neměli obavu s dětmi vytvářet aktivní program,“ je přesvědčen hokejový expert.

Brzy nebude, kdo by vydělával na naši budoucnost. Přibývá civilizačních nemocí a je prokázáno, že méně sportu jejich výskyt výrazně zvyšuje,“ upozornil na ekonomický aspekt zhoršující se situace někdejší úspěšný házenkářský reprezentant a pozdější trenér Michal Barda.

Velkou měrou na sportování populace se musí podílet podle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty stát. „Jenže stát asi nechce zdravé občany. Je ostudou, že tak historicky sportovně úspěšná země je v oblastech legislativy, ekonomiky a celkové podpory sportu na chvostu celé Evropské unie,“ varoval Jansta, podle kterého ale zlepšení není pouze úkolem pro ministerstvo školství, ale i dalších institucí. „V této oblasti věříme vládní agentuře pro sport, i když podle mého názoru ještě lépe by tuto roli plnilo ministerstvo sportu,“ uzavřel Jansta konferenci, které se zúčastnily dvě stovky posluchačů.

Datum: Sobota 9. února 2019
Všechny články autora
Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde