Česká golfová federace

Aktuality

Kristýně Frýdlové se v zámoří daří na hřišti i ve škole

Kristýně Frýdlové se v zámoří daří na hřišti i ve škole

Jonáš Mencl, Středa 30. ledna 2019

Kristýna Frýdlová se může hned v úvodu roku 2019 pochlubit skvělým výsledkem. V Miami vstoupila do druhé univerzitní sezóny a hned při prvním turnaji jarní části obsadila třetí místo. Pro českou hráčku jsou důležité ale také výsledky ve škole. A i studium ji vychází na výbornou.

Start do sezóny vyšel vám osobně i vašemu týmu (2. místo) znamenitě. Třetí místo mezi jednotlivci je vaším zatím nejlepším výsledkem za oceánem. Čemu to přisuzujete?

V Miami už jsem odstartovala svou druhou univerzitní sezonu. První rok jsem brala spíše jako aklimatizaci, pořádně jsem nevěděla, co očekávat, a hlavně se mi turnajová sezóna najednou protáhla z pěti měsíců na deset. Teď už přibližně vím, jak bude celý rok probíhat a na co se mám připravit.

Na co jste se zaměřila v zimní přípravě?

Po dlouhé sezóně, která začala v lednu a skončila v říjnu, jsem měla čas si odpočinout a věnovat se i jiným věcem. S týmem jsem cvičila a pravidelně měla hodiny jógy, které jsme si velmi oblíbily. Přes Vánoce jsem se potkala s národním koučem Staffanem Johanssonem, se kterým jsme probrali kompletní analýzu statistik minulé sezony. Společně jsme určili, kde je prostor pro zlepšení, na co bych se měla zaměřit při tréninku a nastavili cíle na rok 2019. Po příjezdu do Miami jsem trénovala hlavně krátkou hru, protože té není nikdy dost. Myslím, že se to vyplatilo a už v prvním turnaji sezony mě právě krátká hra častokrát podržela, což je základ dobrého výsledku.

Turnaj byl zkrácený na jedno kolo kvůli silným dešťům v noci. Stihly jste odehrát alespoň část druhého kola?

Druhé kolo se bohužel ani hrát nezačalo. Hřiště se mi moc líbilo, greeny byly ve skvělé kondici, ale zbytek hřiště byl velmi podmáčený, což se dalo po silných deštích očekávat. Celý tým z tamního golfového klubu ale odvedl skvělou práci a turnaj se naštěstí nemusel zcela rušit.

Už jste se pevně usadila jak ve škole, tak v týmu?

Ve škole se mi moc líbí a s týmem i s trenéry skvěle vycházíme. Abych tu vše zvládala, každý semestr si založím týdenní režim zahrnující golf, školu a cvičení, který se pro mě na čtyři měsíce stane rutinou. Na sportovní stránku převážně dohlížejí trenéři, učení už je ale na nás. Pokud „nepropadáme“, je jim vlastně jedno, jaké máme známky. Já jsem ale do Ameriky nepřijela jen kvůli golfu, a tudíž jsou pro mě důležité i výsledky ve škole. I proto jsem si vybrala školu, která je kvalitní jak v golfu, tak i z akademické stránky.

A jak vám to zatím jde ve škole?

Můžu říct, že výsledky ve škole mám velmi dobré. Má na to velký vliv to, že studuji obor biochemie a molekulární biologie, který mě opravdu baví. Zatím jsem jen ze dvou předmětů dostala A-, trenéři si ze mě někdy dělají srandu, že jsem blázen.

Zbyde vám i čas na pláž?

Snažím se většinu povinností plnit přes týden, abych měla volnější víkendy. Ráda chodím na snídaně do hezkých kaváren nebo na procházky. V Miami je celý rok krásné počasí, a tak víkendy, kdy nemáme turnaje, můžeme trávit na pláži nebo u bazénu.

Od nového roku platí nová golfová pravidla. Jak se vám změny zamlouvají?

S novými pravidly nemám problém. Je to ale zvláštní pocit dropovat od kolenou nebo patovat s vlajkou, když jsem od šesti let byla naučená na něco jiného. Při delších patech si nechávám vlajku uvnitř, ale na kratší bych to nikdy neudělala. To by myslím mohla být nevýhoda, a určitě hrozný nezvyk.

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Středa 30. ledna 2019
Všechny články autora

Související články

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...
Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...

14.04.2022 | Skvělá dvě kola a vítězné dvoujamkové play-off přineslo Janu Cafourkovi v Egyptě druhý titul na sérii Pro Golf Tour v kariéře. Český profesionál měl sice pozvolnější úvodní den (72), ale poté přišel fantastický finiš (67+66), vítězství a zisk pěti tisíc dolarů.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...
Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...

02.04.2022 | Českým profesionálkám hrajícím na turnaji LET v Jihoafrické republice finálová kola nevyšla, Kristýna Napoleaová a Šideri Váňová skončily s výsledkem +19 na děleném 63. místě. Dobré zprávy naopak přišly ze silně obsazeného amatérského turnaje ve Španělsku, kde obsadilo ženské družstvo druhé místo.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde