Česká golfová federace

Aktuality

Jan Cafourek zbrojí na novou sezónu. Jak se mu líbí nová pravidla?

Jan Cafourek zbrojí na novou sezónu. Jak se mu líbí nová pravidla?

Jonáš Mencl, Středa 16. ledna 2019

Jan Cafourek zůstal loni za očekáváním. Sám od sebe čekal víc a vítězství na domácích turnajích je pro hráče jeho kvalit trochu málo. Poctivý pracant už ale dělá všechno proto, aby pro něj byl rok 2019 z golfového hlediska radostnější. Z přípravy v Dubaji poskytl i svůj náhled na nová pravidla.

Jak byste zhodnotil minulou sezónu? Co se povedlo a co ne?

Z loňské sezóny nemám bohužel vůbec radost, když to vezmu v globálu. Měl jsem cíl uhrát kartu na Challenge Tour, tam se mi ale vůbec nedařilo. Prošel jsem cutem jen dvakrát, což je tristní bilance. Maličko jsem si spravil chuť na české túře, vyhrál na ní dva turnaje a stal se premiérově mistrem České republiky na rány.

Podniknul jste už nějaké změny k tomu, aby byla příští sezóna povedenější?

Jelikož mi sezóna skončila předčasně už po první fázi Q-school, tak jsem se hned pustil do malého „tuningu“ plného švihu i puttování, které bylo kamenem úrazu loňského roku. V prosinci jsem si dal pauzu, trochu si od golfu odpočinul a zrelaxoval hlavu. Cvičil jsem, jezdil na běžkách a hrál ping pong. V lednu už chci jen ladit formu na novou sezónu.

Tradičně v zimní přestávce volíte jako svou tréninkovou destinaci Dubaj. Co vám v Dubaji vyhovuje, když pomineme moře a teplo?

Létám už asi pět let na stejné místo, je tu super zázemí. Dubaj je nejbližší místo, kde je stabilní počasí v zimě. Za ty roky jsem se tu skamarádil jak s některými hráči, tak s personálem. Letos jsem si tu naplánoval intenzivních čtrnáct dní.

A jak vypadá váš běžný tréninkový den?

Rozdělil jsem si to po týdnech – první týden jsem se víc zaměřil na techniku a méně hrál na hřišti, v druhém týdnu se snažím víc hrát. Vstávám ráno v sedm hodin, obden si přivstanu a jdu si zameditovat na pláž při východu slunce, je to ohromně uklidňující, jaký je klid. Dopoledne strávím tři a půl hodiny na drivingu, odpoledne je na programu krátká hra nebo hřiště. Domů se vracím většinou po šesté hodině. Pak je čas na regeneraci a strečink, masáž a pak už se těším do postele...

Máte chvilku i na odpočinek? Na moře? Chodíte po náročném dni na masáže, nebo se udržujete v kondici fitkem?

Je potřeba tělu taky něco vrátit, ne z něj pořád jenom brát, to by to pak nefungovalo. Masáž si každý den nedopřávám, jen na masážním válci. A na moře taky nějaký čas zbyde. Jedno odpoledne mám naplánovaný výlet do města.

Kdy vám začne sezóna? Které turnaje se chystáte hrát v úvodu?

Abych se přiznal, tak do poslední chvíle nevím, kde začnu. Buď poletím klasicky do Maroka na Pro Golf Tour, anebo změním lokalitu a vydám se na tři turnaje Mediterranean Tour do Egypta.

Kam byste chtěl svůj golf v roce 2019 posunout? Jaké máte cíle?

Chtěl bych se dostat na European Tour. A účast na nejbližších olympijských hrách by taky nebyla špatná. V Čechách jsem si dal za cíl obhájit mistrovsky titul a vyhrát Order of Merit Czech PGA.

Od nového roku platí nová pravidla. Co na ně říkáte? Jak se vám líbí změny?

Některé budou určitě pro hru přínosem, některé jsou zvláštní a možná by se mohly upravovat...  

Které nové pravidlo se vám líbí nejvíc a které považujete za zbytečné? 

Pěkné je to “dropování ze záchodu“. Hráči při tom vypadají velice legračně. A které se mi nejvíce líbí? To ukáže až praxe.

Na turnajích PGA Tour puttovali hráči s vlajkou uvnitř. Hodláte využívat i toto nové pravidlo?

Asi když nebudu mít caddyho a budu líný si ji dojít vyndat, tak to tam seknu i s vlajkou... Ba ne, teď vážně, zatím jsem v tom nenašel velkou výhodu si ji tam nechávat, hraju putty na dojezd.

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Středa 16. ledna 2019
Všechny články autora

Související články

Grandfinále Czech PGA Tour na Kaskádě: vítězí ...
Grandfinále Czech PGA Tour na Kaskádě: vítězí ...

30.09.2022 | Tradiční závěrečný turnaj české profesionální túry na Kaskádě ovládl Dominik Pavouček. Po kolech 69, 69; -6 uspěl hned na první jamce play-off proti Šimonu Zachovi 70, 68; -6. Třetí skončil Matyáš Zapletal 70, 70; -4. ...

Kořínek atakoval na Czech Open magickou 59, rozstřel ...
Kořínek atakoval na Czech Open magickou 59, rozstřel ...

14.08.2022 | Golfovou parádu předvedl ve finálovém kole Czech Open Aleš Kořínek. Zahrál 60 ran, vytvořil nový rekord berounského hřiště a díky tomu dokázal dohnat dosud suverénně vedoucího Juliena Bruna. Oba po 72 jamkách skončili na skóre -23 a o vítězi muselo rozhodnout play-off.

Bruna nezaskočil ani brzký budíček.
Bruna nezaskočil ani brzký budíček.

13.08.2022 | Julien Brun pokračuje na Czech Open 2022 v suverénní jízdě. A nerozhodil ho ani nečekaně brzký budíček, neboť startoval společně s druhým v pořadí Filipem Mrůzkem v prvním flightu. Třicetiletý Francouz a člen Albatrossu hrál ve třetím kole čtyři rány pod par a vede se skóre -16.

Mrůzek má zpět zatoulané hole.
Mrůzek má zpět zatoulané hole.

12.08.2022 | Francouz Julien Brun potvrzuje na turnaji Czech Open 2022 nejen roli favorita, ale především svou golfovou kvalitu. Na hřišti Royal Beroun Golf Clubu je po dvou kolech na skóre -12 a vede o dvě rány před obhájcem vítězství z loňska Filipem Mrůzkem. Třetí je se skóre -8 nejlepší amatér David Tomi.

To nejlepší přišlo až na konec.
To nejlepší přišlo až na konec.

11.08.2022 | Francouz Julien Brun bezezbytku naplnil roli favorita a po prvním dni vede turnaj Czech Open v Berouně s dotací půl milionu korun. Se skóre -7 je o ránu před Tadeášem Sedláčkem a o dvě před početnou skupinou pronásledovatelů. Mezi nimi je i obhájce loňského triumfu Filip Mrůzek.

Historická změna na Czech PGA Tour.
Historická změna na Czech PGA Tour.

21.06.2022 | Jednodenní turnaj Czech PGA Tour, který se odehraje v úterý 12. července v Golf Resortu Karlštejn, se zapíše do historie. Poprvé se nebude vytvářet redukované pořadí profesionálů a finanční výhry budou rozděleny podle konečného pořadí i mezi zúčastněné amatéry.

Úspěšný slavkovský útok Michala Pospíšila
Úspěšný slavkovský útok Michala Pospíšila

09.06.2022 | Druhý den šampionátu české PGA ve hře na rány zamíchal kartami výsledek 64, -8 Michala Pospíšila, a protože na něj nikdo z premiantů předešlého dne nedokázal odpovědět, vynesl mu mistrovský titul. Mezi ženami se z vítězství radovala Anna Nicol Kučerová.

Šampionát na rány české PGA rozehrán!
Šampionát na rány české PGA rozehrán!

08.06.2022 | Dnes ve Slavkově začal dvoukolový šampionát české PGA ve hře na rány, který zahajuje domácí sérii Czech PGA Tour. Zahrát si o titul přijelo 63 hráčů a hráček, mezi nimiž nechybějí ani obhájci loňského prvenství – Stanislav Matuš (na snímku uprostřed) a Lucie Hinnerová.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde