Česká golfová federace

Aktuality

Golfové žebříčky: Leden 2019

Golfové žebříčky: Leden 2019

Jonáš Mencl, Pondělí 14. ledna 2019

Loňské úspěchy českých hráčů se do světových žebříčků promítly jen částečně. Postup Kláry Spilkové na LPGA Tour se do pořadí bodově nijak nepřenesl, přesto zůstává jasnou českou jedničkou. Mezi českými muži kraluje Ondřej Lieser. A jak si vedou čeští amatéři?

ROLEX WOMEN’S RANKING (aktualizováno k 14. lednu)

V ženském profesionálním žebříčku je zatím neohroženou českou jedničkou Klára Spilková, přestože oproti loňskému startu sezóny si pohoršila. Marocké vítězství z předloňské sezóny ji vyneslo do první dvoustovky pořadí, loni sice druhý vavřín nepřidala, přesto na konci sezóny slavila. A to i navzdory pádu ve světovém žebříčku, ve kterém jí aktuálně patří 286. místo. V závěrečné fázi kvalifikace LPGA Tour totiž obsadila čtvrté místo a mohla se radovat z kariérního postupu do nejprestižnější ligy světa. Proto jí ani nemuselo mrzet, že za výtečně zvládnutou kvalifikaci neobdržela žádné body.

Velký posun v hodnocení nejlepších golfistek světa potkal Karolínu Vlčkovou, která se pevně usadila v tzv. druhé zámořské lize Symetra Tour, kde předváděla loni vyrovnané výkony a díky tomu postoupila o téměř čtyři stovky pozic vzhůru, v novém roce u jejího jména svítí 602. příčka.

Třetí nejlepší Češkou je amatérka Tereza Melecká (786.), ta sbírala loni na profesionální sérii LET Access Series nejen cenné zkušenosti, ale také body do světového žebříčku. Do první tisícovky ještě nakoukla Jana Melichová (815.). Další v pořadí jsou Šideri Váňová (1018.) a Kateřina Vlašínová (1066.).

Rolex Women's Ranking

OFFICIAL WORLD GOLF RANKING  (k 13. lednu)

Také do mužského pořadí promluvily dobré výsledky českých hráčů na nižších sériích. Ondřej Lieser po vynikajících výkonech na Pro Golf Tour vyletěl oficiálním pořadím a nyní mu patří 648. místo. Stanislav Matuš se naopak vinou kolísavých výsledků na Challenge Tour žebříčkem propadal, až se zastavil na aktuálně 988. místě.

Stejně jako Klára Spilková mezi ženami měl dobrý pocit z minulé sezóny Filip Mrůzek. Uhrál si kartu na Challenge Tour, a proto ho nemusí až tak mrzet, že v oficiálním pořadí zaujímá až 1248. příčku. Následují Aleš Kořínek (1511.), Michal Pospíšil (1716.) a Jan Cafourek (1760.).

Official World Golf Ranking

World Amateur Golf Ranking (k 9. lednu)

Ženy

Světový amatérský žebříček (WAGR) nyní eviduje 38 českých žen a 46 mužů. Skvělou zprávou je, že dvě Češky drží pozice v elitní stovce pořadí: Sára Kousková (82.) je jen jednu příčku vzdálená od svého nejlepšího umístění v kariéře, kterým bylo 81. místo, Jana Melichová se po senzační loňské sezóně znovu posunula a nyní už je na 95. místě. A že její postup vzhůru není žádná náhoda, potvrzuje i historie WAGRu, ve kterém si výrazně polepšuje soustavně každým rokem už od sezóny 2015.

Posun i v amatérském žebříčku zaznamenala pochopitelně Tereza Melecká, které patří 207. místo. Propad naopak potkal Hanu Ryškovou (217.) V první třístovce hráček je ještě Kristýna Frýdlová (218.), Gabriela Roberta Vítů (230.) a Sarah Hricíková (249.).

Na WAGRu je nyní 38 českých amatérek.

WAGR (ženy)

Muži

Šimon Zach si oproti loňsku nepatrně pohoršil, ale stále je s přehledem nejlepším českým amatérem. Na začátku roku mu patří 201. pozice. Jeho kolega z univerzitního týmu Louisville Cardinals Jiří Zuska následuje na 309. místě. V první tisícovce jsou ještě čtyři čeští hráči – Vojtěch Kostelka (576.), Petr Hrubý (680., Matyáš Zapletal (732.) a Vítek Novák (974.).

Celkem WAGR eviduje 46 českých amatérů.

WAGR (muži)

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Pondělí 14. ledna 2019
Všechny články autora

Související články

Klára Spilková vyhlíží návrat na LPGA a mění trenéra
Klára Spilková vyhlíží návrat na LPGA a mění trenéra

01.06.2020 | Klára Spilková vyhlíží možný červencový restart LPGA Tour a nadále se připravuje v České republice, kde začala spolupracovat s novým trenérem. Tím se stal pětatřicetiletý Američan Greg Lavoie, žijící dlouhodobě v Praze.

Klára Spilková je doma a čeká na vývoj přerušené ...
Klára Spilková je doma a čeká na vývoj přerušené ...

19.03.2020 | Také česká profesionální jednička Klára Spilková čeká, jak se bude vyvíjet letošní sezóna. Místo návratu na turnaje okruhu LPGA řeší náhradní program a vrátila se do vlasti.

Profesionálové za mořem nehrají, ale zatím mohou ...
Profesionálové za mořem nehrají, ale zatím mohou ...

16.03.2020 | Následky šíření koronaviru výrazně poznamenaly také zámořské golfové soutěže včetně nejvyšších profesionálních sérií. Na rozdíl od velké části Evropy zatím mohou hráči ještě trénovat, ale jak připouští česká golfistka Karolína Vlčková, co bude s další částí sezóny se nedá předvídat.

Šideri Váňová byla v Johannesburgu blízko titulu
Šideri Váňová byla v Johannesburgu blízko titulu

28.02.2020 | Velmi blízko byla k titulu na turnaji v Jihoafrické republice česká profesionálka Šideri Váňová, ale po nevydařeném třetím kole obsadila konečné druhé místo se skóre +2. Turnaj Joburg Ladies Open je součástí Sunshine Ladies Tour.

Klára Spilková vstupuje do druhé sezóny na LPGA
Klára Spilková vstupuje do druhé sezóny na LPGA

22.01.2020 | Čtyřdenním turnajem v Boca Raton na Floridě odstartuje česká profesionálka Klára Spilková svoji druhou sezónu na okruhu LPGA Tour. Hráčka Czech Golf Teamu má zajištěn start na většině turnajů série.

Vlašínová stříbrná ve Španělsku, Lieser třináctý
Vlašínová stříbrná ve Španělsku, Lieser třináctý

16.01.2020 | Výbornou formu před kvalifikační školou LET prokazuje Kateřina Vlašínová, která vybojovala druhé místo na turnaji ze série The Gecko Tour. Ondřej Lieser v posledním kole Pro Golf Tour vypadl z TOP 10, ve finiši si polepšil Filip Mrůzek.

Lieser hraje v Egyptě o vítězství, začala kvalifikac ...
Lieser hraje v Egyptě o vítězství, začala kvalifikac ...

15.01.2020 | Ondřej Lieser vstoupil výtečně do nové sezóny. Po druhém kole úvodního turnaje Pro Golf Tour v Egyptě je na čtvrtém místě, dvě rány za lídrem. Z dvojice Češek vstoupila do kvalifikace Ladies European Tou ve Španělsku lépe profesionálka Lucie Hinnerová.

Další Češi v akci: Start Pro Golf Tour i Q-School ...
Další Češi v akci: Start Pro Golf Tour i Q-School ...

13.01.2020 | Další přední české golfisty čeká v tomto týdnu vstup do sezóny. Série Pro Golf Tour odstartuje prvním turnajem v Egyptě za účasti Ondřeje Liesera a Filipa Mrůzka, první fází začíná kvalifikační škola Ladies European Tour s Lucií Hinnerovou a amatérkou Kristýnou Napoleaovou.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde