Česká golfová federace

Aktuality

Johny Machette chce ukázat, že golf je sportem pro všechny

Johny Machette chce ukázat, že golf je sportem pro všechny

Jonáš Mencl, Úterý 8. ledna 2019

K nové platformě Bav se golfem se připojil v minulém roce i český YouTuber Johny Machette. A nejenže se připojil, sám golfu dokonale propadl a jako vzor táhne na česká hřiště své příznivce. Jeho golfová videa tak přitáhla i ty, kteří dosud o golfu mnoho nevěděli.

Kolikrát jste byl loni na golfu?

Uff, to bych asi nechtěl počítat. Co vím přesně, je počet hřišť, kde jsem za první rok hrál. Můj Tee Time ukazuje patnáct různých hřišť. Je ale pravda, že většinu času jsem během roku trávil na drivingu s trenéry. Až teprve Letos mám v plánu pořádně procestovat Čechy a vyzkoušet si naše hřiště. Mimochodem si myslím, že jeden měsíc jsem dokonce stihl osmnáctkrát navštívit svůj domovský resort, abych si zatrénoval. 

Jak velký pokrok jste v golfu udělal v loňském roce?

Nevím, podle čeho se dá posuzovat pokrok. Už trefím míček! To je pro mě obrovský pokrok. Začal jsem letos v březnu a končil s handicapem 33 a ještě větší chutí do hry než na začátku. Nevím, jestli nějak zpětně vyhledávat nějaký výrazný pokrok, mám spíš radost, že mě golf baví víc a víc.

Co vás na golfu nejvíc baví?

Ten klid. Je to sport, který má jasná pravidla, člověk potřebuje mít disciplínu a být soustředěný. Miluju to, že dokážu vypnout, přestat myslet na práci a vše okolo. Když hraju golf, tak hraju golf a nemyslím na dalších milión věcí. Tohle jsem u ničeho jiného nenašel, a proto mám tento sport tak rád.

Kolik videí o golfu jste loni natočil a jaká byla na ně reakce u vašich fanoušků?

Vydal jsem deset videí na YouTube a reakce jsou vždy stejné. Vše, co člověk dělá, si najde svoji fanouškovskou skupinu a zároveň někoho, koho to nebaví. Myslím si, že dnes nikdo nemůže očekávat, že to, co dělá bude vždy vnímáno jen pozitivně, a to jsem ani já neočekával. Naopak mě překvapilo, kolik lidí mi na Instagramu posílalo zprávy s tím, že jsou na hřišti a taky to zkouší. Z toho jsem měl radost! 

Jak se k videím o golfu staví mladí lidé, kteří vás na YouTube sledují? Vybavíte si komentář, který vás nejvíc potěšil? A převažují spíš pozitivní ohlasy nebo negativní?

Myslím si, že převážně pozitivní jsou ohlasy na tenhle druh videí. Lidi se naučili, že to, co je nezajímá, si nepustí a tím se i minimalizuje počet negativních komentářů. Jak už jsem řekl, největší radost mě udělalo, kolik lidi zkusilo začít s golfem. Kolik lidí se o víkendu, když bylo hezky, sebralo a vyrazilo odpálit svůj první míček a natočili mi to na Instagram. S několika jedinci jsem v kontaktu a píšeme si, že jako nováčci si musíme někdy zahrát spolu.

Proč jste se rozhodl natáčet videa o golfu? Dal jste si odbočku od rapu? 

Hledal jsem něco u čeho budu moc „vypnout“, a to je přesně golf. No, a jelikož jsem člověk, který svůj život sdílí s lidmi v online světě, tak jsem se rozhodl podělit se o něco, co mě baví, zaujalo a vidím v tom možnost odpočinku. Třeba v tom někdo najde to, co já, a to byla ta motivace... celou dobu sdílím svůj život a golf k mému životu poslední rok patřil, takže by bylo divné po těch letech online života něco tajit.

Nepřemýšlíte o písni o golfu? Jak by se jmenovala? 

Nepřemýšlím, ale pokud ano, asi bych ji nazval Hole-in-one. Fakt nevím. Možná bych ji pojmenoval po nějakém hráči.

Jaké vybavení potřebuje YouTuber, aby vznikla divácky atraktivní videa o golfu? 

Myslím si, že každému, kdo se chce bavit golfem stačí úplně základní vybavení. Nejezdím na hřiště frajeřit a neočekávám, že položím hole vedle míčku a oni za mě odehrají úder. Chci se tím bavit a k tomu mi stačí úplně základní vybavení, což podle mě platí u každého sportu. Aby se člověk bavil, nemusí mít hned všechno nej.

Musel jste si pořídit i něco navíc z natáčecího vybavení kvůli golfu? 

Musel jsem si pořídit kameramana. Když jsem na golfu, chci se věnovat golfu. Ten sport mě fakt baví, a i když jsem si myslel, že vše budu dělat sám, tak jsem brzy zjistil, že abych si tu hru užil, je fajn, když to někdo točí za mě a já se nemusím o technické věci starat.

Co je na natáčení nejtěžší? 

Vymyslet koncept, aby to dávalo smysl. Divák je čím dál tím náročnější a na internetu je dneska tolik lidí, kteří tvoří obsah, že zůstat v hledáčku diváka, je čím dál tím složitější. Udržet si pozornost a přinášet obsah co baví, nebo vzdělává, anebo aspoň nějakým způsobem vyplňuje divákovy potřeby, je dneska to nejsložitější.

Povedlo se vám už přivést ke golfu nějaké nové zájemce? 

Ano, a to mě těší nejvíc! Jeden kluk dělá dokonce větší pokroky než já a i když se známe jen z online světa, tak mě jeho píle a snaha žene kupředu. Když se on mohl takhle zlepšit, můžu i já. Aspoň v to doufám. A když ne? Nevadí. Nemám na sebe přehnaná očekávání, hrou se chci hlavně bavit.

Jak na vás zapůsobil srpnový turnaj D+D REAL Czech Masters na Albatrossu? Jak jste si ho užil a co bylo vaší náplní? 

Jak?! Ty lidi trefí míček tak, že letí přesně tam, kam chtějí. Jak?! Sakra, jak?! Byl jsem tam jako divák a odcházel jsem neuvěřitelně fascinován tím, co profesionálové dokážou. To, jak řeší určité situace nebo to, že z bunkeru hrají jako by v bankeru nebyli. Užil jsem si to a letos, když budu mít čas, se určitě aspoň na jeden den zase zastavím, abych se inspiroval.

Jaké máte ambice v golfu?

Hlavně se tím sportem bavit a možná trochu i ukázat veřejnosti, že to není sport jen starých páprdů, kteří mají peníze. Je to velká zábava.

 

5 NEJ

Nejoblíbenější hůl? 

Sedmička

Nejlepší rána, kterou jste zatím zahrál? 

Moje první birdie! (Panorama, Kácov) - River, jamka č. 3! Nevím, z které z těch dvou ran jsem měl větší radost...

Nejoblíbenější hřiště? 

Black Bridge Resort

Nejoblíbenější golfista? 

Rory McIlroy

Nejoblíběnjší film o golfu nebo video? 

Bobby Jones, Stroke of genius

 

Foto: Instagram

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Úterý 8. ledna 2019
Všechny články autora

Související články

Zažijte golf během letního Olympijského festivalu ...
Zažijte golf během letního Olympijského festivalu ...

27.03.2024 | Česká republika zažije v letošním olympijském roce největší veřejnou oslavu sportu během Olympijského festivalu (OF) 26.7.-11.8.2024 exkluzivně u jezera Most v Ústeckém kraji. Mezi desítkami sportů bude opět nepřehlédnutelný i golf, 4. nejatraktivnější sport posledního OF v Praze a Brně v r.

Červen láká všechny ženy na golf
Červen láká všechny ženy na golf

12.06.2023 | Červen je tradičně na českých hřištích věnován ženám. Na mnoha hřištích se již v úterý 6. června sešly jak hráčky, které golf už hrají, tak nováčci, kteří si ke golfu teprve hledají cestu. Sportovně nadšené diváky zve do Berouna turnaj Tipsport Czech Ladies Open, nebo také série LETAS do Kácova.

Vstup pouze ženám, Czech Ladies Golf Association ...
Vstup pouze ženám, Czech Ladies Golf Association ...

06.04.2023 | Vzájemná setkávání, podpora, respekt a motivace. O tyto cíle usiluje spolek Czech Ladies Golf Association. Projekt je určený výhradně ženám, kterým přináší smysluplné propojení s dalšími hráčkami, pro něž se stal golf životním stylem.

Platforma Bav se golfem je připravena na novou ...
Platforma Bav se golfem je připravena na novou ...

02.04.2023 | V roce 2018 Česká golfová federace spustila platformu Bav se golfem s cílem vytvořit pro nové, začínající hráče rozcestník, který zájemce o golf navede na hřiště v jeho okolí. V minulém roce portál navštívilo přes 85.000 uživatelů. V ČR přibylo 3.833 nových hráčů, členská základna se opět rozrostla.

Rekord Golf Circusu překazila bouřka
Rekord Golf Circusu překazila bouřka

28.06.2022 | Další z rekordních golfových pokusů herců Pavla Nečase a Davida Suchařípy poprvé nevyšel. ...

Mezinárodní Den žen na golfu již 7. června
Mezinárodní Den žen na golfu již 7. června

19.05.2022 | První červnové úterý patří na celém světě ženám. Celosvětová akce Women’s Golf Day, kterou charakterizuje červená barva, do níž se již tradičně oblékají její účastnice, se letos uskuteční 7. června na více než 900 místech v sedmi desítkách zemí světa.

Návody pro začátečníky v médiích
Návody pro začátečníky v médiích

02.05.2022 | Mediální aktivity České golfové federace zaměřené na nábor nových golfistů mají jako každý rok svůj vrchol logicky na počátku sezóny. Letos vyšly první rozsáhlé materiály už počátkem měsíce dubna. ...

Golfová hřiště vracejí život poničené přírodě
Golfová hřiště vracejí život poničené přírodě

28.04.2022 | Bývalý hnědouhelný důl, úložiště elektrárenského popílku, divoké skládky i krajina zjizvená těžbou železné rudy. Na první pohled dříve nehostinná a nepřívětivá místa našla vhodné využití v podobě nových golfových hřišť. Z míst, která ještě nedávno byla mrtvou krajinou, jsou dnes proslulá hřiště.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde