Česká golfová federace

Aktuality

Ohlédnutí 2018 (2.): Amatéři vozili cenné úspěchy

Ohlédnutí 2018 (2.): Amatéři vozili cenné úspěchy

redakce, Středa 2. ledna 2019

Český golf má za sebou povedenou sezónu. Několik profesionálů znovu pozvedlo výsledkovou laťku, ale v kalendářním roce 2018 se činili i amatéři. Ať už v domácích či zahraničních soutěžích, mezi jednotlivci nebo v týmových turnajích.

Už několik let jsou výraznými oporami českého amatérského golfu Sára Kousková a Šimon Zach. Oba dva své postavení proměnili ve vítězství v anketě Golfista roku ČGF. Oba obhájili titul z předloňska, Zach se radoval potřetí za sebou.

Za jejich oceněním stojí tvrdá práce v tréninku, která i v loňské sezóně přinesla řadu úspěchů. Zach obstál v konkurenci špičkových evropských profesionálů na Kunětické Hoře, kde se uskutečnil turnaj D+D REAL Czech Challenge ze série Challenge Tour. Nejenže prošel cutem, ale na východě Čech bral skvělé 25. místo. U jednoho skvělého umístění ale nezůstal. Vůbec poprvé se radoval z titulu mezinárodního mistra ČR na rány v Šilheřovicích a na výborné výkony navázal i v zámoří, kde slavil svůj druhý univerzitní titul.

Talentovaný golfista z Prahy je dlouhodobě nejlepším českým golfistou ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně mu patří 201. místo. V druhé polovině roku 2019 však po studijním závěru na univerzitě v Louisville přestoupí k profesionálům.

Univerzitní kapitolu naopak letos otevřela Sára Kousková v Texasu. Ve třech turnajích dosáhla jednoho TOP 10. Nadále úspěšná je i v Evropě: Na mistrovství Evropy na Slovensku překonala historicky nejlepší umístění české hráčky, když obsadila osmé místo. O dvě příčky tak vylepšila své umístění z předloňského šampionátu. Kousková zazářila i na domácím Mezinárodním mistrovství juniorů na Kunětické Hoře, kde se radovala z titulu. Skvělým počinem je i zopakovaní osmifinále (TOP 16) na amatérském British Open, kterého se zúčastnilo 144 hráček.

I Kousková je mezi Češkami nejvýše postavenou hráčkou ve WAGRu, patří jí 81. místo.

Spolu s ní je v TOP 100 ještě Jana Melichová. Jednadvacetiletá golfistka má za sebou životní sezónu, ve které vyhrála oba mezinárodní šampionáty ČR -   na jamky i na rány, zvítězila na Czech Golf Amateur Tour na Karlštejně s rekordním kolem za 65 ran a zářila také na profesionální sérii LETAS ve Francii, kde obsadila výtečné páté místo.

Právě druhá evropská profesionální liga žen se stala loni útočištěm českých amatérek. Kromě Melichové se na rozvojové sérii dařilo i Tereze Melecké, Kateřině Vlašínové a Patricii Mackové, Sarah Hricíkové i Gabriele Robertě Vítů, která přidala navíc vítězství na MM Rakouska. Celkem čtyřikrát měla Česká republika nejlepší amatérku turnaje. Na páté místo Melichové navázala Melecká senzačním druhým místem na domácím turnaji na Konopišti a následně osmým místem ve Švýcarsku, vynikající reprezentaci na profesionální evropské úrovni pak potvrdila devátým místem v Belgii Kateřina Vlašínová. Ta ještě zkusila už jako čerstvá profesionálka kvalifikaci na Ladies European Tour, ale neuspěla.

Pokud jde o výraznou stopu českého amatérského golfu, nelze opomenout výborné výkony Jiřího Zusky. Devatenáctiletý golfista vyhrál domácí žebříček, je druhým nejlepším Čechem ve WAGRu hned za Šimonem Zachem, se kterým působí úspěšně ve stejném univerzitním týmu. Na mistrovství Evropy v Nizozemsku obsadil Zuska výborné 13. místo, na podniku CGAT v Šilheřovicích pak deklasoval hráčské pole, když zvítězil o těžko uvěřitelných 18 ran se skóre -18.

Družstva měla napilno

Velká pozornost je věnována každoročně i vystoupení družstev na mezinárodních soutěžích a také v roce 2018 jich byla celá řada, protože se konala jak mistrovství Evropy, tak mistrovství světa, další soutěže čekaly na mládežnické výběry.

Na evropských šampionátech skončily dva týmy v elitní osmičce: Dorostenci vybojovali na domácí půdě na Kaskádě historické šesté místo, dorostenky se dokonce praly do posledních soubojů o medaili a čtvrtým místem vyrovnaly nejlepší výsledek svých předchůdkyň z roku 2015.

Muži obsadili 12. místo a udrželi tak v silné konkurenci pozice z minulého roku, což je při neustálé obměně kvůli odchodu hráčů k profesionálům cenný výsledek. Na 12. příčku dosáhly i ženy, ale u nich se očekávalo vyšší umístění.

Mistrovství světa se uskutečnilo v Irsku: muži skončili na 22. místě mezi 72 zeměmi na startovní listině,  ženy na 31. příčce (57 družstev).

Čtyřčlenný smíšený tým do 16 let přivezl velmi cenné šesté místo z Young Masters, Václav Tichý obsadil v individuálním hodnocení čtvrté místo. Ještě více budoucnost docení páté místo téhož hráče na Olympijských hrách mládeže v Argentině, jeho kolegyně Sarah Hricíková obsadila 15. místo mezi dívkami. V týmové soutěži skončila česká dvojice dvacátá.

Podruhé za sebou hostila úspěšně Česká republika na Kaskádě European Olympic Hopes Trophy, soutěž určenou pro výběry do šestnácti let a oba české výběry vybojovaly na domácí půdě stříbrné medaile. Z velmi prestižní soutěže Evian Championship Junior’s Cup ve Francii přivezla česká čtveřice výborné čtvrté místo.

 

Autor: redakce 
Datum: Středa 2. ledna 2019
Všechny články autora

Související články

Sezonu reprezentačních výjezdů 2024 otevírá European ...
Sezonu reprezentačních výjezdů 2024 otevírá European ...

16.04.2024 | České amatérské týmy mužů a žen odehrají ve dnech 17.-20.4. další ročník jednoho z vrcholů evropského amatérského golfového kalendáře – European Nations Championship. Na tradičně pořadatelském hřišti ve španělském Real Club de Golf Sotogrande se utkají v týmových i individuálních soutěžích.

Únor otevírá sérii tréninkových kempů v Turecku
Únor otevírá sérii tréninkových kempů v Turecku

16.02.2024 | Jednou z prvních velkých výzev nové sportovní manažerky ČGF Adély Koukalové je organizace tréninkových kempů pro hráče a hráčky Národních tréninkových skupin. Série pěti týdenních kempů nasměrovaných do prověřených golfových resortů v Turecku startuje již v neděli 18.

Fanshop národního týmu – ideální dárek pro fanouška ...
Fanshop národního týmu – ideální dárek pro fanouška ...

23.11.2023 | Na začátku srpna spustila ČGF ve spolupráci s českou firmou Tony Trevis fanshop českého národního týmu. Pod hlavičkou Czechia Golf může golfový hráč získat totožné oblečení jako reprezentanti Czech Golf Teamu. Necelý rok před LOH se český golfový fanoušek oblékne do barev české reprezentace.

Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC
Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC

31.10.2023 | Na amatérském mistrovství světa družstev mužů v Abú Dhabí byl Filip Jakubčík nejlepším hráčem našeho tříčlenného týmu. V silné konkurenci obsadil osmé místo, chvíli figuroval na dělené první pozici. On sám říká: „Mám z toho radost, je to úžasný pocit.

Češky na World Amateur Team Championship neuspěly
Češky na World Amateur Team Championship neuspěly

28.10.2023 | Český reprezentační výběr žen má za sebou vystoupení na amatérském mistrovství světa družstev (WATC). Jubilejní 30. Espirito Santo Trophy Češkám zůstala vzdálená více, než by odpovídalo jejich možnostem. Týmovou soutěž uzavřely na 30. příčce a individuálně figurovaly ve druhé polovině leaderboardu.

Český tým žen s ambicemi na World Amateur Team ...
Český tým žen s ambicemi na World Amateur Team ...

24.10.2023 | Silný reprezentační výběr nejlepších českých amatérských golfistek se pokusí navázat na týden starý historický úspěch mužů na amatérském mistrovství světa družstev (WATC). Boje o jubilejní 30. Espirito Santo Trophy se odehrají ve dnech 25.-28. října v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech.

Česká reprezentace odjíždí z WATC se skvělým osmým ...
Česká reprezentace odjíždí z WATC se skvělým osmým ...

21.10.2023 | Amatérské mistrovství světa družstev mužů v Abú Dhabí skončilo nejlepším umístěním českého týmu v historii šampionátu. Jen sedm týmů zahrálo lépe než Češi, kteří skončili dělení osmí. Během turnaje dokonce figurovali na medialové pozici a Filip Jakubčík na první příčce v individuální soutěži.

Český tým je na WATC dvě rány od medailových pozic
Český tým je na WATC dvě rány od medailových pozic

20.10.2023 | Na amatérském mistrovství světa družstev v Abú Dhabí je reprezentační výběr Čechů třetí den po průběžně skvělých výkonech na páté pozici. Filip Jakubčík, Louis Klein a Petr Hrubý jsou v bojích o Eisenhower Trophy na cestě k historickému úspěchu českého amatérského golfu!...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde