Jiří Zuska si na univerzitní režim rychle zvyknul
Petr Halaburda, Pátek 14. prosince 2018
Vyhrál domácí žebříček, v tom světovém je druhý z Čechů za Šimonem Zachem. Ale Jiřího Zusku spojuje se starším kolegou i to, že se v létě vydal v jeho šlépějích do stejného univerzitního týmu a po jeho boku odehrál v barvách Lousville již pět turnajů. Vánoce ale stráví doma s rodinou v Kounově.
Jak dlouho vám trvalo zvyknout si v USA? Pro řadu hráčů je první semestr hodně složitý.
Je to něco jiného, ale zvyknul jsem si rychle. Režim je poměrně náročný, ale to já mám rád, nerad se flákám. A co se týče golfu, byl to velký rozdíl - je tu velká konkurence, střídají se typy hřišť i trávy na nich.
Přítomnost Šimona Zacha ve stejném týmu byla hodně důležitá?
Ano, to mi hodně pomohlo. Šimon to tam zná jako své boty, ukázal mi jak všechno chodí a funguje. Rychle jsem věděl, kam zajít, když potřebuji vyřešit nějaký problém.
V čem byla největší změna proti golfu v Evropě?
Největší změnou je, že trénujeme jako tým. Celý život jsem zvyklý trénovat sám v Podbořánkách, a najednou během tréninku mám vedle sebe rovnocenné hráče, s kterými se mohu poměřovat a soutěžit.
V čem jste se za to dobu nejvíce zlepšil?
Těžko přesně určit, v jakém aspektu hry jsem se zlepšil… Spíše si myslím, že se mi pomalu začíná vykreslovat obraz toho, jak zacházet s časem a na čem pracovat, v čem jsou moje priority.
Součástí pobytu na univerzitě je samozřejmě také to, jak se podaří hned v úvodu zvládnout školu. To se vám dařilo?
Myslel jsem si, že přechod učiva kompletně do angličtiny pro mě bude zpočátku problematický, ale nakonec to tak nebylo. Na druhou ještě nejsem zcela rozhodnutý, co přesně bych rád studoval, a během prvního semestru jsem si nakousnul až moc velké sousto. Takže pro ten příští měním obor.
Způsob života v USA je v řadě věcí hodně odlišný, včetně stravy. Ani v tom nebyl problém?
Líbí se mi, že mám skutečně řízený režim – workouty, školu i golfové tréninky. Je v tom pořádek, což mi vyhovuje. A jídlo? No je dobré, ale také poměrně nezdravé. Dříve jsem hodně jedl co mi přišlo pod nos, ale v Americe se musím skutečně hlídat. Tam ty kalorie létají doslova všude kolem.
První semestr je za vámi, na co se chcete soustředit se současnými zkušenostmi na ten druhý?
Na jaře mám v plánu makat ještě více. Myslím, že mám za sebou poměrně dobrý semestr, ale mohl jsem toho odmakat ještě více. Takže se pokusím dohnat co, co jsem zanedbal.
České Vánoce si ale utéct nenecháte. Na co jste se domů těšil nejvíce?
Nejvíce se těším na celou rodinu a také kamarády. Neviděl jsem je čtyři měsíce a nemohl se dočkat, až budu doma. A těšil jsem se i na českou kuchyni a třeba na to, až si s tátou dám pořádně vychlazenou plzničku.