Česká golfová federace

Aktuality

Prezidentské ohlédnutí za sezónou 2018 – 3.

Prezidentské ohlédnutí za sezónou 2018 – 3.

Petr Halaburda, Úterý 20. listopadu 2018

Český golf bude v pátek 23. listopadu bilancovat na XXIII. Večeru českého golfu. Prezident ČGF Zdeněk Kodejš se v závěru třídílného seriálu ohlíží za rokem, který byl bohatý na výsledky, nové projekty pro rozvoj golfu i na působení v golfové diplomacii.

Jak vypadá současná situace v českém sportu a spolupráce golfu s dalšími tuzemskými sportovními orgány?

Na prostředí českého sportu dopadá nepříznivě situace nejasného financování ze strany státu. A to především z pohledu podmínek a přípravy budoucího vývoje. Je těžké plánovat rozvoj, když nemáte žádný konkrétní výhled. Musíme žít z roku na rok, nevíme na které projekty budeme mít prostředky. Vždyť my ještě před březnovou konferenci obvykle známe jen základní údaje, jak to bude se státní podporou vypadat. Snažíme se hájit naše zájmy co to jde, pomáháme vytvářet klubům zázemí při řešení dotací, ale stále trochu spíše simulujeme jiné orgány.

Může v tomto ohledu něco změnit připravovaná vládní agentura pro sport?

Snad do budoucna, ale podle informací které máme, bude mít agentura svůj rozpočet nejdříve na rok 2020. Jsme samozřejmě v kontaktu s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou, snažíme se přidávat do diskuze i své názory a zkušenosti, které máme. Všem stranám se snažím říkat: „Je nám jedno, kdo nastaví podmínky, ale musí být nastaveny transparentně, férově s nějakou vizí, alespoň na tři roky dopředu. A pak ať kontroluje plnění kdo chce, to bude jejich úkol, stejně jako my kontrolujeme naše projekty.“

Jak je golf vůbec v českém sportovním prostředí vnímán?

Jsem přesvědčen, že se jeho vnímání neustále posiluje. Velmi pozitivně jsme například díky úspěchům Kláry Spilkové posunuli naše vztahy s Českým olympijským výborem a věřím, že to vydrží i v budoucnu. Snažíme se maximálně komunikovat s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy, vypracovali jsme obsáhlou analýzu cesty, kterou jsme v golfu již ušli. Tedy vybudovaný systém výchovy mladých hráčů, jejich podpory, financování, zapojení trenérů a také jejich vzdělávání. S radostí jsem po předání zaznamenal komentář, že by nám mohla řada „tradičních“ sportovních svazů závidět.

Jsou zkušenosti golfu v něčem odlišné od jiných sportovních disciplín?

Na počátku jsme byli počítáni někam mezi psí spřežení a gorodky, dnes už je golf opravdu někde jinde. Jsme podle počtu členů pátým sportovním svazem v České republice. Léta jsme byli odkázáni zcela na sebe, na vlastní financování, nerozpadl se nám systém výchovy, protože do devadesátých let žádný nebyl, stejně tak střediska mládeže. Vše jsme budovali krok za krokem.

ČGF je také významně spolupracuje s Evropskou golfovou asociací (EGA). Už takřka pravidelně pořádáme významné mezinárodní akce. Bude tato praxe pokračovat i v budoucnu?

Je dobře, že se pravidelně ucházíme o nějakou významnou soutěž. Dva roky jsme pořádali European Olympic Hopes Trophy, letos se zde uskutečnilo chlapecké mistrovství Evropy juniorů, v nadcházejících dvou letech uspořádáme European Young Masters. Již mnoho let máme alespoň jednu velkou akci ročně. Je to důležité jak pro rozvoj našich hráčů, tak pro naše resorty, pro které je to výborná reference do zahraničí. S pořádáním vrcholných amatérských akcí nehodláme přestat ani v budoucnu a k tomu jsme přidali i profesionální soutěže, které dále nabízejí možnost hráčského rozvoje našich nadějných amatérů a mladých profesionálů.

Poslední rok byl jednou velkou změnou i pro vás samotného. Již rok jste členem Výkonného výboru EGA a šéfem jeho Centrální zóny. Jaké máte nové osobní zkušenosti z toho, jak organizace funguje?
Můj pohled se nijak zvlášť nezměnil, protože jsem díky spolupráci naší federace s EGA její činnost mohl sledovat hodně zblízka již dříve. Velmi dobrou spolupráci nastartovali mí předchůdci Hanuš Goldscheider a Milan Veselý, od nichž jsem se učil, takže jsem tušil, co na mě čeká.

Jak moc jste musel cestovat?
Neřekl bych, že jsem musel cestovat o tolik více, než v předchozích letech, ta práce to s sebou přináší. Ve dvou případech jsem byl supervizorem evropských šampionátů, čtyřikrát jsem se zúčastnil zasedání výkonného výboru. Řada věcí je řešena mailem nebo prostřednictvím telekonferencí.

Jaké změny v rámci EGA můžeme očekávat?
Výkonný výbor EGA nyní dotahuje jednání o zajištění implementace nového hendikepového systému, která přijde v průběhu roku 2020. To je poměrně náročné vyjednávací téma kolem celého světa, ale pro hráče to žádný zásadní zásah nebude. Změna pravidel je nyní v procesu a pravidla začnou platit od 1. ledna 2019, takže nyní už je to spíše práce pro národní federace, které překládají, připravují tisky, aplikace a následně školení. Žádné další dramatické změny se nechystají.

Ale když se vrátím k hlavní činnosti EGA, pak se mluví o tom, zda ještě nerozšířit počet evropských mistrovství, kterých je přitom nyní sedmadvacet, což představuje poměrně značný organizační zápřah. Diskuzi vedeme o možnosti přidat ME žen v kategorii MID, protože mužský šampionát už máme. Hlavní činností ale stále zůstává příprava mladých hráčů a hráček na budoucí profesionální dráhu, abychom neztráceli proti Americe a Asii. Jednáme o možných změnách Amatérského statusu tak, aby byla možná jednodušší finanční podpora elitních amatérů a následně jednodušší návrat mladého profesionála k amatérům, pokud zjistí, že úspěch je v nedohlednu.

O víkendu jste se vrátil z konference EGA na Maltě. Byl jste jako člen výkonného výboru spokojen s jeho výsledky?

Před Výroční konferencí EGA byla poměrně turbulentní diskuze na téma zavedení celosvětového hendikepového systému, týkající se exkluzivity EGA pro Evropu a následně národních federací na jejich území. Probíhala velmi čilá korespondence právníků ze všech možných zemí směrem k nám jako Výkonnému výboru a zpět. Golfové prostředí ale zase ukázalo svoji vyspělost a schopnost jednat, protože po několika workshopech a diskuzích proběhlo finální odsouhlasení dalších kroků vedení EGA naprosto hladce a rozcházeli jsme se všichni s důvěrou, že jsme udělali, co bylo potřebné.

Datum: Úterý 20. listopadu 2018
Všechny články autora

Související články

European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...
European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...

03.04.2024 | Radostná zpráva pro český golf přišla ze sídla Evropské golfové asociace (EGA). Po 7 letech a počtvrté v 46leté historii nejvýznamnější akce juniorských družstev v Evropě se její pořadatelství vrátí v roce 2025 do ČR. Mezi domácími resorty padla na výboru EGA už podruhé volba na brněnskou Kaskádu.

Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...
Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...

26.03.2024 | Soutěže družstev ČGF začnou o druhém květnovém víkendu, kdy startuje 1. a 2. liga družstev mužů a žen na Karlštejně a v Olomouci. Extraliga mužů a žen má své úvodní kvalifikační trojkolo na programu až na konci června v Telči. Novinkou sezóny je první ročník Czech Young Masters v srpnu na Ypsilonce.

Kurz maršálů golfových resortů 2024
Kurz maršálů golfových resortů 2024

25.03.2024 | Panorama Golf Resort přivítal 20. a 21. března 30 účastníků Kurzu maršálů golfových resortů s otevřenou náručí a nádherným jarním počasím. Česká Asociace Golfových Maršálů pořádala s podporou České golfové federace 15. kurz maršálů golfových resortů.

Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024
Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024

16.03.2024 | Již na tradičním místě, v pražském Wellness Hotelu Step, proběhla v sobotu 16. března konference České golfové federace. Delegáti rozhodli o rozpočtu pro rok 2024, který zahrnoval jak investici do nového IT systému nové generace, tak i návrat k marketingové podpoře golfu.

Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy
Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy

02.02.2024 | Česká golfová federace, CZECH GOLF CONSULTING s.r.o. a Profesionální golfová asociace hráčů a učitelů golfu v ČR vypisují kurz Trenér golfu ČGF III. třídy. Vzdělávací kurz má podobu základního trenérského kurzu v rozsahu 40 hodin. Více informací naleznete v odkaze.

Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce
Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce

01.02.2024 | Zástupci regionů se na pondělní schůzi STK ČGF dohodli na modelu soutěží družstev mládeže. Do kalendáře přibyla nová soutěž pod názvem Czech Young Masters, kterou bude hostit liberecká Ypsilonka. Finále soutěží družstev do 14 a 18 let se odehrají na Kaskádě.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok
Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok

23.12.2023 | Na konci roku přichází ohlédnutí za uplynulou sezónou, bilancování cílů, splněných či nesplněných úkolů. Snad každý golfový hráč si vzpomene na svoji podařenou jamku, skvěle zahraný putt nebo jiný golfový zážitek. Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce a mnoho příjemných chvil na golfu v příštím roce.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde