Česká golfová federace

Aktuality

Prezidentské ohlédnutí za sezónou 2018 – 1.

Prezidentské ohlédnutí za sezónou 2018 – 1.

Petr Halaburda, Pondělí 12. listopadu 2018

Český golf bude 23. listopadu bilancovat na XXIII. Večeru českého golfu, kde budou oceněni nejlepší golfisté a golfistky. Prezident ČGF Zdeněk Kodejš se v třídílném seriálu ale již nyní ohlédne za rokem, který byl bohatý na výsledky, nové projekty pro rozvoj golfu i na působení v golfové diplomacii.

Spokojenost s premiérovou sezónou národního kouče

Velkým tématem před letošní sezónou byl příchod Staffana Johanssona. Jak byste první rok spolupráce zhodnotil?
Jsme spokojeni. A není to pouze o sportovních výsledcích, které se naštěstí zlepšují rok od roku. Důležitý pro nás je způsob jeho práce, na kterém je vidět, že vychází ze svého působení u několika severských reprezentací, tedy z vyzkoušených modelů a postupů.. Nenechal si mluvit do celé řady věcí, což jsme očekávali. Jeho obrovským benefitem od první chvíle je skutečnost, že zde nemá žádné osobní vazby na hráče, rodiče či osobní trenéry, svoji práci dělá tak, jak ji má vyzkoušenou.

Bylo nutné měnit něco ohledně organizace a systému reprezentačních výběrů?
Staffan udělal pár kosmetických změn, ale jsme hrdí, že nás za nastavení systému z předchozích let pochválil. Má z předchozích angažmá dost zkušeností, aby to dokázal reálně posoudit. Jsme rádi, že jsme už domluveni na další dvouleté smlouvě, která bude jeho poslední v kariéře. Cítíme, že česká reprezentace je pro něho výzvou, rád by před odchodem do trenérského důchodu měl ještě nějaké viditelné výsledky.

Velkou neznámou byl také pro hráče, rodiče, celou golfovou veřejnost. Máte reakce i z druhé strany?

U hráčů získal respekt velmi rychle přirozenou cestou. Nemám ani žádné kritické reakce rodičů, řada našich dřívějších vzájemných dohadů je minulostí, spíše slýchám pozitivní reakce.

Kouč také začal zasahovat do práce s regionálními  mládežnickými výběry

Od začátku jeho působení bylo naším přáním, aby měl přehled o celém tréninkovém systému. Vnímáme důležitost toho, aby hráči, ale také jejich trenéři, měli od mládí základy, na které budou moci později dobře navazovat. Chtěli jsme, aby se nevěnoval pouze špičkovým hráčům, ale jeho zásah byl i do dalších pater pyramidy tak,  aby pomohl nastavit způsob práce pro další sezóny.

Spilková zúročila roky práce a podporu okolí

Letos absolvovala družstva řadu týmových soutěží, navíc se hrálo i mistrovství světa. Jste spokojen s výsledky?
Spokojenost převládá, ale rozhodně není absolutní. Ne zcela se podařilo například naplnit očekávání na mistrovství světa v kategorii žen, přestože jsme měli k dispozici hráčky s velmi dobrými individuálním výsledky. Naproti tomu nás velmi potěšila družstva dívek i chlapců na mistrovství Evropy do 18 let, která skončila na 4., respektive 6. místě. To je úspěch, o kterém jsme si před pár lety mohli nechat jen zdát.

A co se týče individuálních výsledků?

Samozřejmě musím vyzdvihnout  především postup Kláry Spilkové, která udělala radost určitě všem sportovním příznivcům a potvrdila svoji výjimečnost, ctižádostivost a pracovitost, kterou může být příkladem další generaci. Zúročila podporu, které se jí dostávalo v průběhu kariéry z různých stran včetně naší federace.

Radost máme však i z výsledků jejích následovnic. Nemůžeme zapomenout na skvělá vystoupení mladých hráček na turnajích okruhu LET Access Series, stále častěji se prosazují  na svých sériích muži profesionálové, výborné výsledky ze zahraničí vozí pravidelně přední amatéři. A nezapomeňme na to, že na tři desítky hráčů a hráček máme na amerických univerzitách, kde velká část z nich je klíčovými hráči či hráčkami svých týmů. Přestože je nemůžeme vždy využít na všechny reprezentační akce, jejich přínos bude v budoucnu stále citelnější. A slyšet o sobě dává i mladší generace, vždyť teprve patnáctiletý Václav Tichý obsadil páté místo na olympiádě mládeže mezi osmnáctiletými soupeři.

Připomněl jste mimo jiné výsledky na turnajích ženské série LETAS. Takže rozhodnutí pořádat jeden z turnajů série se vyplatilo?

To rozhodnutí se potvrdilo jako oprávněné a na výsledcích děvčat je vidět, že nabídnutou šanci parádně využily. Mezi elitu nakoukly Tereza Melecká, Jana Melichová, Sára Kousková,  Patricie Macková i Kateřina Vlašínová. Ale nejde pouze o výsledky, ale o všechno, co ke špičkovému sportu patří - mohou si účast na turnajích lépe plánovat, nejsou odkázány na pozice čekajících náhradnic. To vše přispívá tomu, že získávají velké zkušenosti na těžkých turnajích a k tomu i důležité body do žebříčků a především v případě budoucí profesionalizace již vědí, do čeho jdou.

Datum: Pondělí 12. listopadu 2018
Všechny články autora

Související články

European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...
European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...

03.04.2024 | Radostná zpráva pro český golf přišla ze sídla Evropské golfové asociace (EGA). Po 7 letech a počtvrté v 46leté historii nejvýznamnější akce juniorských družstev v Evropě se její pořadatelství vrátí v roce 2025 do ČR. Mezi domácími resorty padla na výboru EGA už podruhé volba na brněnskou Kaskádu.

Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...
Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...

26.03.2024 | Soutěže družstev ČGF začnou o druhém květnovém víkendu, kdy startuje 1. a 2. liga družstev mužů a žen na Karlštejně a v Olomouci. Extraliga mužů a žen má své úvodní kvalifikační trojkolo na programu až na konci června v Telči. Novinkou sezóny je první ročník Czech Young Masters v srpnu na Ypsilonce.

Kurz maršálů golfových resortů 2024
Kurz maršálů golfových resortů 2024

25.03.2024 | Panorama Golf Resort přivítal 20. a 21. března 30 účastníků Kurzu maršálů golfových resortů s otevřenou náručí a nádherným jarním počasím. Česká Asociace Golfových Maršálů pořádala s podporou České golfové federace 15. kurz maršálů golfových resortů.

Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024
Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024

16.03.2024 | Již na tradičním místě, v pražském Wellness Hotelu Step, proběhla v sobotu 16. března konference České golfové federace. Delegáti rozhodli o rozpočtu pro rok 2024, který zahrnoval jak investici do nového IT systému nové generace, tak i návrat k marketingové podpoře golfu.

Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy
Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy

02.02.2024 | Česká golfová federace, CZECH GOLF CONSULTING s.r.o. a Profesionální golfová asociace hráčů a učitelů golfu v ČR vypisují kurz Trenér golfu ČGF III. třídy. Vzdělávací kurz má podobu základního trenérského kurzu v rozsahu 40 hodin. Více informací naleznete v odkaze.

Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce
Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce

01.02.2024 | Zástupci regionů se na pondělní schůzi STK ČGF dohodli na modelu soutěží družstev mládeže. Do kalendáře přibyla nová soutěž pod názvem Czech Young Masters, kterou bude hostit liberecká Ypsilonka. Finále soutěží družstev do 14 a 18 let se odehrají na Kaskádě.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok
Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok

23.12.2023 | Na konci roku přichází ohlédnutí za uplynulou sezónou, bilancování cílů, splněných či nesplněných úkolů. Snad každý golfový hráč si vzpomene na svoji podařenou jamku, skvěle zahraný putt nebo jiný golfový zážitek. Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce a mnoho příjemných chvil na golfu v příštím roce.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde