Česká golfová federace

Aktuality

Kniha Golfová hra v proměnách času získala významné ocenění

Kniha Golfová hra v proměnách času získala významné ocenění

redakce, Středa 17. října 2018

Významného ocenění se dočkala kniha Golfová hra v proměnách času – Kapitoly z historie a současnosti českého a světového golfu autora Andreje Halady. Klub autorů literatury faktu jí udělil cenu Egona Ervína Kische. Publikace, která vyšla loni na podzim, si porotu získala hned v několika ohledech.

Zaujal ji jak způsob, kterým autor zpracoval danou problematiku, tak i celkové grafické a nakladatelské pojetí publikace. Zejména pak ocenila fakt, že se zabývá problematikou dosud v českém prostoru na vědecké bázi nezpracovanou. Zároveň jde ale o knihu napsanou čtivým a čtenářsky vstřícným způsobem.

Dále si publikace získala pozornost svým objektivním pohledem a schopností vidět golfovou problematiku bez příkras, avšak zároveň se zaujetím pro věc a pozitivně. V neposlední řadě pak porota ocenila i celkové zpracování knihy: Text je proložený četnými historickými a současnými fotografiemi, jednotlivé kapitoly jsou odděleny dobovými perokresbami, kniha je nakladatelsky pečlivě připravena.

„Bylo to pro mne velkým překvapením, že kniha o golfu zaujala negolfovou odbornou porotu,“ říká autor knihy Andrej Halada. „Jsem hlavně rád, že publikace tak udělala dobrou službu celé golfové oblasti. Že pomáhá bořit některé mýty, že propaguje golf a ukazuje tak všem čtenářům, jak úžasně zajímavou minulost za sebou tato hra má. A to jak v českém, tak světovém měřítku.“

A o čem se v knize golfového novináře Andreje dočtete? Publikace o rozsahu více než 230 stran čítá celkem šest kapitol, které se věnují rozvoji golfu v Evropě od 80. let 20. století až po dnešek, účasti golfu na olympijských hrách v letech 1900, 1904 a 2016, historii Golfového svazu ČSR v letech 1931-1948, vývoj golfu a tenisu v komunistickém Československu v letech 1948-1989, problematice stavby více než stovky golfových hřišť v České republice po roce 1990 a vysílání golfu na českých televizních stanic rovněž po roce 1990.

Knihu podpořila při jejím vydání Česká golfová federace, jejíž prezident Zdeněk Kodejš napsal předmluvu. „Dostává se vám do ruky publikace, která českému golfu dlouho chyběla...  Šiřme i pomocí této knihy pozitivní zprávy o golfu jako sportu, způsobu života a snad i filozofii,“ uvedl mimo jiné Kodejš.

Dalším významným partnerem knihy byla Raiffeisenbank, která český golf podporuje dlouhodobě. Knihu je možné zakoupit v e-shopu nakladatelství Karolinum (cupress.cuni.cz).

Autor: redakce 
Datum: Středa 17. října 2018
Všechny články autora
Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde