Česká golfová federace

Aktuality

Zach po druhém univerzitním vítězství: Máme skvělé tréninkové podmínky

Zach po druhém univerzitním vítězství: Máme skvělé tréninkové podmínky

Petr Halaburda, Pondělí 15. října 2018

Český golfista Šimon Zach vyhrál svůj druhý univerzitní turnaj. S výsledkem -15 triumfoval v Bank of Tennessee Intercollegiate, kde o jednu ránu předčil nejbližšího soupeře. Český golfista je přesvědčen, že poslední vítězství je mimo jiné i vyústěním skvělých tréninkových podmínek v Lousville.

Šimon Zach je nejlepším českým hráčem na světovém amatérském žebříčku, tahounem národního týmu při reprezentačních akcích a také lídrem svého univerzitního týmu, kde mu letos přibyl český parťák v Jiřím Zuskovi. S klubovými spoluhráči pravidelně útočí na vítězství v turnajích - vyhrál už třetí individuální soutěž během svého působení v USA, podruhé v rámci univerzitních soutěží.

Poprvé triumfoval loni počátkem listopadu na Havaji. „V obou případech jde o prestižní turnaje, ale na Havaji bývá ještě více hráčů, je to závěr podzimní části sezóny, který je vždy velmi důležitý,“ porovnal Zach obě soutěže. V Tennessee startovalo 81 hráčů.

Klíčový pro pozdější triumf byl úspěšný vstup do turnaje: 63 ran v prvním kole s čistou skórkartou, to je vždy důležitý základní kámen.

„Rekordní kolo mám 62 ze Slovenska, zde v Americe jsem zahrál 63 ran podruhé,“ zavzpomínal Zach, který vybojoval titul až díky 66 ranám ve finále. „Z toho je vidět, kde je level univerzitních soutěží. Abych hrál vysoko, musím zahrát skvěle všechna tři kola, jinak to tady nejde,“ řekl Šimon, který nakonec vyhrál o jeden úder; před rokem na Havaji potřeboval k vítězství zapisovat výsledek -21.

Víkendové vítězství českého hráče i stříbro v týmové soutěži je podle Zacha odrazem vydařeného startu do podzimních turnajů a především kvalitní přípravy.

„Máme v Lousville svoje hřiště, kde je všechno přizpůsobeno naší přípravě. Po celý rok zde jsou greeny v rychlosti jedenácti stop, máme tři tréninkové greeny s různými druhy trávy, abychom byli připraveni na různá americká hřiště. Na drivingu jsou k dispozici nejkvalitnější míče, s trenéry se hodně věnujeme především course managementu,“ popisuje v krátkosti zázemí, které z Lousville dělá úspěšný tým.

V novém středečním žebříčku by měli Cardinals být na 18. místě. „Vstup do sezóny je klíčový, z toho budeme těžit ve zbytku sezóny. Je důležité se držet nahoře, do závěrečného šampionátu na jaře postoupí 60 nejlepších,“ připomíná Zach, podle kterého úspěch jeho týmových barev je dán i internacionálním pojetí Lousville Cardinals.

Máme jednoho Američana, zbytek jsme hráči ze zahraničí: dva Češi, tři Irové, Němec, Jihoafričan. A možná proto se i lépe doplňujeme, jsme si blízcí mentalitou,“ popisuje pohodovou atmosféru Zach, do které skvěle zapadl i Jiří Zuska, který od letošního roku hraje po boku zkušenějšího krajana.

Zatímco Zuska zažívá premiérovou sezónu, Zach už pomalu začíná uvažovat, kam dál nasměrovat další kariéru po čtvrtém univerzitním roce. V květnu uzavře školní povinnosti, do června se v případě postupu do závěrečných kol šampionátu protáhne golfová sezóna. Kam zamíří Zach potom?

„Ještě nemám všechno zcela rozhodnuto, ale předpokládám, že ještě i po zbytek příští sezóny zůstanu amatérem, k profesionálům bych přešel před Q-school,“ prozradil svoje plány dvaadvacetiletý golfista.

Do té doby ho ale čeká ještě hodně amatérských turnajů. Nejbližší bude Warrior Princeville Makai Invitational, který se bude hrát na Havaji od 28. do 30. října. Tam Šimon Zach nastoupí v roli obhájce.

Datum: Pondělí 15. října 2018
Všechny články autora

Související články

Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...
Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...

24.06.2021 | Skvělé kolo má za sebou Filip Ráža na ME ve Francii – zapisoval 66 ran a přiblížil se hranici cutu, na stejném celkovém výsledku (even par) je také Jiří Zuska. Slibný vstup do BMW International Open v Mnichově zaznamenali Šimon Zach (-2) a Ondřej Lieser (-1).

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

ME družstev: Česko-islandský souboj dorostenci ...
ME družstev: Česko-islandský souboj dorostenci ...

11.07.2019 | Pouze z poloviny skončily úspěchem česko-islandské souboje na úvod play-off mistrovství Evropy družstev. Chlapecký tým vyhrál 4:1 a bude hrát o pořadí na 9.-12. místě, muže po porážce (1:4) čekají záchranářské boje o udržení v nejvyšší evropské divizi.

ME družstev: Muži i dorostenci si postup do osmičky ...
ME družstev: Muži i dorostenci si postup do osmičky ...

09.07.2019 | Pořádně tvrdý boj čeká ve středečním druhém kole české týmy mužů i chlapců, pokud se chtějí na svých evropských šampionátech probít do elitní skupiny pro osm nejlepších. Muži jsou po prvním kole vzdáleni TOP 8 devět ran, dorostenci ztrácejí ještě o ránu více.

Mistrovství Evropy družstev startuje, na startu ...
Mistrovství Evropy družstev startuje, na startu ...

08.07.2019 | Čtyři týmy, 12 hráčů a 12 hráček. Českým týmům už zbývá jen několik hodin do startu mistrovství Evropy, které začínají v úterý na čtyřech hřištích v různých resortech. Všechny celky mají za cíl postup do elitní skupiny pro osm nejlepších; pro muže i ženy by to bylo historické umístění.

Jiří Zuska obsadil na ME skvělé 6. místo!
Jiří Zuska obsadil na ME skvělé 6. místo!

29.06.2019 | Český golfista Jiří Zuska výborně zvládl závěrečné čtvrté kolo mistrovství Evropy jednotlivců a z Rakouska veze dělené šesté místo. Přiblížil se tak úspěchu svého týmového univerzitního spoluhráče Šimona Zacha, který získal před třemi lety bronz.

ME muži, 2. kolo: Skvělý finiš přiblížil Zuskovi ...
ME muži, 2. kolo: Skvělý finiš přiblížil Zuskovi ...

27.06.2019 | Skvělý závěr převedl v druhém kole ME jednotlivců v Rakousku český golfista Jiří Zuska a dělí 32. místo. Jeho reprezentačním kolegům se příliš nedařilo – Šimon Zach i Petr Hrubý zaostávají za nynější hranicí cutu...

ME mužů, 1. kolo: Češi ztráceli v závěru, nejlépe ...
ME mužů, 1. kolo: Češi ztráceli v závěru, nejlépe ...

26.06.2019 | Závěrečné jamky výrazně pokazily dojem z výsledků českých golfistů na mistrovství Evropy v Rakousku. Nejlépe si vede po úvodním kole Jiří Zuska (71), boj o cut čeká v následujících dvou kolech jeho krajany Šimona Zacha (77) a Petra Hrubého (78).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde